FOTO: null

Partizanske jedinice Majevičkog odreda i 1. bataljona 2. Vojvođanske brigade, pod zajedničkom komandom Veljka Lukića- Kurjaka, oslobodile su Ugljevik 16. juna 1943. od ustaša, a praktično cjelokupno naselje je opljačkano i zapaljeno, tako da se nakon zavr

U sjećanje na taj dan, na području opštine Ugljevik svake godine se održavaju kulturno-društvene manifestacije.
Do početka rata na prostorima bivše SFRJ, ovaj dan slavio se kao Dan opštine i kao Dan oslobođenja. Najistaknutijim građanima, za posebnu aktivnost i doprinos u razvoju privrede, obrazovanja i vaspitanja, kulture i fizičke kulture, zdravstva, opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, sporta, razvoja socijalističkih samoupravnih društveno-ekonomskih odnosa, jačanju i razvijanju bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti i drugih oblasti društvenog života i rada, dodjeljivana su opštinska priznanja (plakete, povelje, značke...) 

U organizaciji OO SUBNOR-a Ugljevik i ove godine je  skromno obilježen "16. jun - Dan oslobođenja Ugljevika". Položeni su vijenci na spomenik Palim borcima I ŽFT (1941-1945). Ovom prilikom govor je održao predsjednik SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković.
Priređen je i prigodan kulturno - umjetnički program.Nastavak druženja uslijedio je u Centru za kulturu u Ugljeviku.

Pripremila : Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )