FOTO: null

Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno 15. maja na Brčanskoj malti u ovom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama, potvrdio je danas predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje znač

Dunjić se u Bijeljini sastao sa predstavnicima gradske Boračke organizacije, preživjelim učesnicima "Tuzlanske kolone" i predstavnicima grada Bijeljina, sa kojima je razgovarao o planu obilježavanja ovog stradanja vojnika JNA, koja je na osnovu prethodno postignutog dogovora trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. 

"Nakon okupljanja građana ispred Gradske uprave u Bijeljini u 8.00 časova, u 8.30 planirano je da se autobusima i kolonom vozila organizovano krene za Tuzlu, a u 10.00 časova predviđena je mirna šetnja Brčanskom maltom u Tuzli, mjestom gdje je i počinjen zločin 15. maja 1992. godine", rekao je Dunjić. 

On je naveo da je u Tuzli planiran i kratak vjerski pomen, a nakon toga biće položene ruže i prislužene svijeće, nakon čega se planira organizovan povratak za Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje je sahranjen dio stradalih u ovom zločinu. 

U Bijeljini će u 12.00 časova biti služen parastos, položeni vijenci, a potom je planirano obraćanje zvaničnika. 

Dunjić je podsjetio da je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona odobrilo obilježavanje ovog događaja kada je prije 23 godine ubijeno 59 vojnika JNA, a ranjeno 44. 

"Zahtjev za obilježavanje 23 godine od zločina u ` Tuzlanskoj koloni` pravovremeno smo uputili i Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj jedinici. Dobili smo rješenje o totalnoj obustavi saobraćaja na pravcu Banj brdo - Tuzla – Brčanska raskrsnica", rekao je Dunjić. 

On je uvjeren da MUP Tuzlanskog kantona profesionalno obavlja sve zadatke. 

"Ovaj događaj moramo i želimo obilježavati da se ne zaborave žrtve, ali ne želimo i ne smijemo opteretiti, ni sadašnjost, ni budućnost", rekao je Dunjić. 

Dunjić je naveo da MUP Tuzlanskog kantona nema informacije o eventualnim kontramitinzima, provokacijama i nekim neželjenim posljedicama kojima bi bilo ugroženo dostojanstveno obilježavanje ovog događaja. 

Preživjeli učesnik "Tuzlanske kolone" Slavko Novaković istakao je da za zločin koji je počinjen 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli, pri mirnoim povlačenju nenaoružanih, golobradih mladića, vojnika JNA, do danas niko nije odgovarao. 

"Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin počinjen nad nedužnom mladošću, nad mladom vojskom koja se mirno povlačila iz kasarne u Tuzli, a prošlo je 23 godine. Očekujemo da će Apelacioni sud u Beogradu za Iliju Jurišića, naredbodavca napada na kolonu, donijeti valjanu odluku, odnosno da će potvrditi kaznu od 12 godina koja mu je ranije izrečena", rekao je Novaković. 

On je ogorčen radom sudova i Tužilaštva u BiH kada je riječ o ovom, ali i drugim zločinima počinjenim nad Srbima. 

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )