FOTO: undefined

U Bijeljini i Tuzli danas će biti obilježene 32 godine od napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli kada su ubijena 54 vojnika, 78 ranjeno, a 44 su zarobljena.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.
 
U 8.30 časova sa parkinga kod Saborne crkve u Bijeljini predviđen je polazak autobusa za Tuzlu, gdje je od 10.00 do 11.000 časova u naselju Brčanska Malta planirana mirna šetnja i vjerski pomen.
 
Nakon toga je predviđen povratak u Bijeljinu, gdje će u 12.30 časova kod Spomen-kosturnice ubijenim u Tuzlanskoj koloni na groblju na Pučilama biti služen parastos, nakon čega je planirano polaganje vijenaca i cvijeća i obraćanje zvaničnika.
 
Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
 
Paravojne muslimanske formacije napale su 15. maja 1992. godine kolonu sa vojnicima JNA, koji su se mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.
 
U ovom napadu, koji je direktno emitovan na lokalnoj televizijskoj stanici, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petprica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.
 
Kolonu JNA, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".
 
Od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 protjerano sa tog prostora.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )