FOTO: null

SARAJEVO - Situacija kakva je bila u Zemaljskom muzeju BiH prije dvije ili tri godine, a koja je i sada manje-više slična, nije nam dozvoljavala da nešto previše maštamo i razmišljamo o svečanim trenucima, kazao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muze

On je ovo rekao povodom obilježavanja 129. rođendana najstarije naučno-obrazovne i kulturne institucije u BiH koji se uz cjelodnevni program slavi danas. 

Osim izlaganja originala Sarajevske Hagade, svi koji danas posjete muzej moći će uživati u raznovrsnim sadržajima, poput cjelodnevne prodajne izložbe muzejskih publikacija, suvenira i starih razglednica. Najmlađi će moći učestvovati u radionici za djecu "Mozaika" u Odjeljenju za arheologiju, a biće upriličeno i predstavljanje kartica Kluba prijatelja Zemaljskog muzeja BiH. 

"Cjelokupna situacija oko Zemaljskog muzeja BiH ljudima izvana izgleda kao da je sada sve manje-više dobro. Međutim, naš kolektiv je dosta smanjen, radimo sa 30 ili 40 odsto manjim kapacitetom nego što bi trebalo. Mi smo 2015. godine imali dug od 3,5 miliona maraka, danas je on smanjen na dva miliona. Borimo se da prevaziđemo tu situaciju, ali to presporo ide", kazao je Sijarić. 

Dodao je da je obilježavanje 129. godina postojanja muzeja organizovano isključivo na inicijativu zaposlenih. Prisjećajući se neslavnih godina kroz koje su prošli, kada su na ovoj instituciji oznaku zatvoreno predstavljale dvije ukrštene drvene daske, Sijarić podsjeća da muzej prije svega zahtijeva velika ulaganja, jer je sam objekat nastao davne 1912. godine. 

"Moramo to fizički da sačuvamo, a ne samo u našim glavama. Naše društvo očigledno ima mentalnu blokadu da samo sebe prizna, a drugi aspekt je fizička ugroženost zgrade", naveo je Sijarić. 

U okviru obilježavanja rođendana muzeja večeras će biti otvorena i izložba fotografija "Arktičke sudbine", renomiranog francuskog fotografa Nikolasa Mingasona. Ova postavka prikazuje svakodnevni život Dolgana, izolovanog naroda sa sjevernog poluostrva Tajmur u Sibiru. Mingason je proteklih 10 godina posvetio životu na Arktiku u nastojanju da svijetu približi često izuzetno težak način života Dolgana. Reprezentativna je i izložba "Ars erotica" Adnana Busuladžića, koju čine predmeti iz antičke zbirke Zemaljskog muzeja BiH koji prikazuju složene društvene odnose u dijelu života koji se odnosi na seksualnost, običaje i zakone koji su važili.   

ANT: Razvojni put 

  • 1888 - osnovan muzej 
  • 1912 - izgrađena zgrada 
  • 2004 - muzej bio zatvoren neko vrijeme 
  • 2012 - ponovo zatvoren 
  • 2015 - otvoren za posjetioce
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )