FOTO: InfoBijeljina

Sutra je Petrovdan i sa ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Običaji nalažu da se danas, uoči Petrovdana ubere po jedan cvijet za svakog ukućana. Tako ubrani, pobiju se u zemlju, a onda ujutru se odlazi do tih cvjetova i gleda se u njih: kome od ukućana cvijet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo – biće bolešljiv.

Postoji vjerovanje da na ovaj sveti dan Petar dijeli jabuke djeci na onom svijetu, pa se iz tih razloga ovaj dan ne jedu jabuke.

Vjerujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile djecu uzdržavale od jedenja jabuka prije Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dijete na onom svijetu neće dobiti jabuku.

Običaj je da se na Petrovdan pale velike vatre koje se zovu lile, kako bi se prizvala sreća i blagostanje.

Vjeruje se da sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mjesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Žene na ovaj dan mese kolač od jabuka, koji se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i djeca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najljepših.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sljedbenik.

-Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći – kaže Jevanđelje po Mateju, prenosi Stil.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepio. Savle je tri dana bio slijep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Uzevši ime Pavle, od riječi “paulus” što znači mali, propovedao je hrišćanstvo na većem području Mediterana. Dvanaest poslanica svetog Pavla čini dio Novog zaveta.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )