FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predstavnici Udruženja penzionera istakli su, tokom konsultacija o prijedlozima Ekonomske politike i Budžeta za narednu godinu, da su u proteklom periodu obezbijeđeni povećanje i stabilnost isplate pe

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske iskazali su podršku opredjeljenju Vlade za oporavak privrede i privredni rast, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju, očuvanje socijalne sigurnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj izjavio je danas u Banjaluci da će u narednoj godini penzije biti redovno isplaćivane i da će od januara biti povećane za jedan odsto.

"Imamo povjerenje da je Vlada Srpske našim problemima pristupila veoma ozbiljno, jer se ne dovodi u pitanje redovno i vanredno usklađivanje penzija", rekao je novinarima u Banjaluci Rakulj, nakon sastanka sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović.

Prema njegovim riječima, penzije će redovno biti usklađivane u odnosu na visinu plata.

"Pozitivno je što ima sve manje korisnika prijevremenih penzija, jer se nikome više ne isplati ići u penziju sa malo radnog staža. Mjerama Vlade potrebno je ići na povećanje zaposlenosti da bi se stablizovao Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/", dodao je Rakulj.

On je napomenuo da je potrebno izmijeniti i Zakon o radu Republike Srpske, jer poslodavci neredovno izvršavaju predviđene obaveze.

Današnjem sastanku prisustvovali su ministri iz aktuelnog saziva i novoimenovani ministri Petar Đokić i Milenko Savanović i direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić.

 

Racionalizovati javnu potrošnju

Predstavnici Vlade Republike Srpske su u današnjem nastavku konsultacija sa predstavnicima Saveza sindikata o prijedlogu ekonomske politike i budžeta za narednu godinu zauzeli odlučan stav da je neophodno racionalizovati javnu potrošnju i jačati realni sektor.

Odlazeći ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić rekao je da će Vlada do naredne sjednice Narodne skupštine Srpske razmotriti amandmane koje je delegacija Saveza sindikata predložila na pojedine stavke u ekonomskoj politici i budžetu.

"Zajednički je konstatovano da je neophodno i dalje njegovati tekovine socijalnog dijaloga i nastaviti saradnju socijalnih partnera", saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da su današnjem nastavku konsultacija sa Savezom sindikata Srpske, osim Đokića, koji je predvodio delegaciju Vlade Srpske, prisustvovali ministri iz aktuelnog saziva i novoimenovani ministri u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija, Milenko Savanović, Predrag Gluhaković, Maida Ibrašagić-Hrstić i Stevo Mirjanić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Banjaluci da je Sindikat uložio četiri amandmana na prijedloge budžeta i ekonomske politike Srpske za narednu godinu.

"Kada je riječ o budžetu, uložili smo amandman koji se odnosi na program socijalnog zbrinjavanja, pa umjesto predviđenih tri miliona KM tražimo da 20 miliona KM bude izdvojeno u te svrhe", rekla je Mišićeva novinarima, nakon sastanka sa odlazećim ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petrom Đokićem na kome je bilo riječi o prijedlozima budžeta i ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je navela da se drugi amandman odnosi na naknade radnicima koje su regulisane kolektivnim ugovorima i Zakonom o platama, odnosno da te naknade ostanu u potpunosti na snazi.

"U pojedinim ministarstvima trebalo bi da te naknade budu umanjene i do 30 odsto. Јesmo za potpuno provođenje Zakona o platama i kolektivnih ugovora, ali osuđujemo svaku vrstu zloupotrebe", dodala je Mišićeva.

Prema njenim riječima, uložen je amandman na rečenicu u Ekonomskoj politici kojom je predviđeno da radnici od neto plate uplaćuju porez na platu.

"Taj amandman je odmah prihvaćen, rečenica izbrisana, što znači da će porez plaćati poslodavci. Uložili smo i četvrti amandman koji se odnosi na interese različitih grupa iz Srpske i inostranstva, odnosno vlasnike novca i kapitala koji su zagovarali usvajanje novog zakona o radu", kaže Mišićeva.

Ona je ponovila da vlasnici kapitala hoće u potpunosti da obesprave radnike, što je nedopustivo.

"Ukoliko se Ekonomska politika bude bavila usvajanjem novog zakona o radu neće dobiti našu podršku. U tom slučaju nastavili bismo našu borbu svim legitimnim i legalnim sredstvima za očuvanje radničkih prava", kategorična je Mišićeva.

Ona je napomenula da bi Vlada Srpske trebalo da se izjasni o amandmanima na sjednici koja će biti održana prije zasjedanja parlamenta Srpske.

"Ukoliko ne budu prihvaćeni naši amandmani, podršku ćemo tražiti od narodnih poslanika koje su birali radnici i građani u Srpskoj", rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da reorganizciju i uspostavljanje ministarstva rada nije moguće uraditi u prvih šest mjeseci naredne godine.

 

Predstavnici OSRS i Unije studenata zadovoljni prijedlozima

Predstavnici Unije studenata i Omladinskog savjeta Republike Srpske zadovoljni su prijedlozima budžeta i ekonomske politike Srpske za narednu godinu, jer su ispoštovani svi njihovi zahtjevi.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je novinarima da su svi zahtjevi OS RS ispunjeni u tim dokumentima.

Vlada Republike Srpske usvojila je u nedjelju, 21. decembra, Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM, te Prijedlog ekonomske politike za narednu godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )