FOTO: null

Sezona svinjokolja u Semberiji nije počela u uobičajeno vrijeme zbog izuzetno visoke temperature vazduha u proteklih mjesec dana, ali se od danas može očekivati intenziviranje ovog posla, rekao je Srni gradski veterinarski inspektor Slaviša Cacanović.

Cacanović je rekao da je u prethodnom periodu u semberskom selu Suvo Polje otkriven jedan slučaj trihineloze i poručio da bi građani trebalo da, posebno u vrijeme slava i svinjokolja, obavezno izvrše trihonoskopski pregled koji je ove godine jeftiniji u odnosu na prethodnu i iznosi osam KM. 

On je dodao da ostalih zoonoza nije bilo, osim sporadično, koje nisu opasne po čovjeka i koje se vrlo brzo i po pravilnicima suzbijaju. 

Cacanović je rekao da je trenutna cijena prasadi na pijacama tri i po KM po kilogramu, cijena bekona-tovljenika je dvije i po KM po kilogramu, a cijena krmača namijenjenih svinjokolju dvije KM. 

On je naveo da je cijena jeftinija u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to da je ova godina bila loša, a da domaćini prazne štale i nalaze način da što prije prodaju stoku. 

Cacanović je naglasio da u Semberiji postoji veoma dobar veterinarski servis i gotovo svako selo pokriveno je veterinarskom ambulantom. 

"Apelujemo da stanovništvo obavezno pregleda životinje jer trihinela jeste u stagnaciji, ali nikako nije iskorijenjena i nije izvjesno u kom obimu i u kom trenutku će se pojavljivati. Pregled treba obavljati u ovlaštenim veterinarskim ustanovama", napomenuo je Cacanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )