FOTO: null

Predstavnici SNSD-a upozoravaju da bi se prvi put desilo da kompletnu kontrolu nad obavještajnim sektorom imaju Bošnjaci ako za predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH bude izabr

Na čelu OBA i Izvršno-obavještajnog odbora kome ta agencija polaže račune su Bošnjaci. Direktor OBA je Osman Mehmedagić, a predsjedavajući odbora Denis Zvizdić.

Čelna pozicija u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OBA ostala je upražnjena nakon što je Predstavnički dom iz nje isključio poslanika SNSD-a Nikolu Špirića. Nedugo potom je njegov kolega iz stranke Sredoje Nović, koji je najavljivan kao novi predsjedavajući, podnio ostavku. Zakon propisuje da poziciju predsjedavajućeg obavlja parlamentarac iz opozicije. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da su preostali predstavnici opozicije u toj komisiji Bošnjaci.

- Prema zakonu i poslovniku jednonacionalna struktura nije dopuštena kada je riječ o OBA. Prvi put se desilo da Predstavnički dom zahvaljujući inicijativi SDS-a smjenjuje rukovodstvo zajedničke komisije. OBA je zahvaljujući djelovanju SDS-a predata pod potpunu kontrolu lidera SDA Bakira Izetbegovića i Bošnjaka. Smjenom Špirića je demaskirana namjera SDS-a da OBA koristi za obračun sa RS i njenim rukovodstvom - naglasio je Košarac.

Član Izvršno-obavještajnog odbora Mirko Šarović iz SDS-a je uvjeren da se neće desiti da na poziciju predsjedavajućeg komisije bude izabran Bošnjak.

- Ne bi bilo dobro da tako osjetljiv sektor pripadne predstavnicima istog naroda. Ostavku Novića, koji je nakon smjene Špirića trebalo da vodi komisiju, doživljavam kao politički manevar SNSD-a kako bi Savez za promjene doveli u poziciju da glasa za Bošnjaka. Sva je filozofija u tome, a ja kažem da se to neće desiti - rekao je Šarović.

Naglasio je da je najizvjesnija opcija da do kraja mandata komisiju vodi njen prvi zamjenik Bariša Čolak iz HDZ-a BiH ili će to morati preuzeti neko iz reda srpskog naroda iz pozicije.

- Znam da komisiju ne može voditi poziciona stranka, ali potezi SNSD-a su praktično doveli do blokade - istakao je Šarović.

Raniji sazivi

Denis Zvizdić je rekao da ne vidi ništa sporno da predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA bude iz bošnjačkog naroda i da je ranije bilo situacija kada su u obavještajnom sektoru glavnu riječ vodili predstavnici istog naroda.

Predstavnici RS naglašavaju da to nije tačno, navodeći da je na čelu OBA od osnivanja do dolaska Osmana Mehmedagića bio Almir Džuvo. Na čelu Izvršno-obavještajnog odbora u prošlom mandatu bio je Vjekoslav Bevanda, a prije njega Nikola Špirić, koji su iz reda hrvatskog i srpskog naroda. U prošlom sazivu komisiji je predsjedavao Amir Fazlić, a prije njega Mirko Okolić, odnosno Bošnjak i Srbin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )