FOTO: null

Iako je u javnosti stvoren utisak da je zakazivanje posebne sjednice o aferi ,,snimak,, maltene pitanje dana, čini se da će do njenog održavanja proći mnogo više vremena.

Naime, iako su neki mediji objavili da će opozicionari u Kabinet predsjednika Skupštine svoj zahtjev sa potpisom trećine poslanika dostaviti još juče, ispostavilo se da prikupljanje potpisa poslanika širom RS neće biti moguće završiti prije kraja ove sedmice.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, rekao je da SDS očekuje mnogo više potpisa od potrebne trećine, a pomalo ironično je rekao da je ohrabren i spremnošću Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da nema ništa protiv da se o snimku raspravlja.

Na naše pitanje hoće li uz zahtjev za istragu afere "snimak" tražiti i ostavku predsjednika Vlade RS, Govedarica je odgovorio da će gotovi zaključci biti usvojeni i predočeni uz potpise, ne precizirajući šta će u njima pisati.

"Usaglasili smo se da informacija kad bude predata ima i pripremljene zaključke za samu sjednicu. Imaćemo mnogo više potpisa nego što to poslovnik precizira", rekao je Govedarica.

I u SNSD-u ne žele unaprijed da otkrivaju karte. Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, rekao je da će SNSD sačekati da vidi šta će to opozicionari predložiti. Prethodno je i Dodik, gostujući na RTRS, potvrdio da će podržati dnevni red i da od opozicije očekuje da pripremi kvalitetan materijal dostojan Skupštine.

"Vidjećemo kako opozicija posmatra parlament, da li je to za njih zborište i tema za nadvikavanje ili mjesto za ozbiljnu poslaničku i političku raspravu na zadatu temu. Mi ćemo se truditi da bude ovo drugo", naglasio je Dodik.

S obzirom na to da se očekuje da će Savez za promjene Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Skupštine, svoj zahtjev ispostaviti najranije u ponedjeljak, i da Čubrilović ima rok od sedam dana da o njemu informiše Vladu, Kolegij na kojem bi bila zakazana sjednica ne bi trebalo očekivati prije kraja sljedeće sedmice. U tom slučaju, sjednica ne bi mogla biti održana prije sredine mjeseca, a ne treba ni isključiti da se posebna sjednica, zbog troškova dolaska poslanika i smještaja, spoji sa redovnom, koja će biti zakazana za 23. juni.

U međuvremenu, u Banjaluci su osvanuli plakati u kojima se kritikuje Igor Radojičić, član SNSD-a, da je "izgubio kredibilitet", a u Bijeljini su u vezi sa željom da preuzmu vlast u RS zasjedali čelnici SDS-a.

Iako se i vlast i opozicija trude da obezbijede dovoljno glasova do naredne sjednice kad god do nje dođe, čini se da u velikoj mjeri prave račun bez krčmara. Naime, RS, kao i ostatku BiH, očajnički treba svježi kapital, a međunarodne finansijske institucije su jasno rekle da novac neće dati prije nego što se podrži reformski program EU, sadržan u dokumentu "Compact For Growth", u kojem se traži reforma radnog zakonodavstva, priprema javnih preduzeća za privatizaciju i "čišćenje" javnog sektora.

Osim toga, spominju se i milijarde iz evropskih fondova za infrastrukturu, posebno u oblasti energetike. Ni za ove namjene novca neće biti ako ne bude usvojen reformski program.

Za građane bi, prema tome, moglo biti mnogo važnije kakve korake će Vlada predložiti u septembru, nego ko će sjediti na njenom čelu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )