FOTO: null

Mladen Ždrale, zvani Pata, koji je osuđen u Sudu BiH na 15 godina zatvora zbog trostrukog ubistva, uhapšen je juče u Novom Sadu.

Prema presudi, Ždrale je zajedno sa Borisom Govedaricom organizovao ubistvo Milorada Todorovića tokom 2005. godine.

Kobnog dana Ždrale i Govedarica dobili su informaciju da će Todorović te večeri boraviti u lokalu "Dva bora" na Vracama u Sarajevu, te su krenuli da realizuju plan.

Ukradenim vozilom su došli do "Dva bora" i Govedarica je prišao ugostiteljskom objektu, te kroz prozor iz automatske puške ispalio rafal prema stolu za kojim je sedeo Todorović. Tom prilikom ubijeni su i Todorovićev telohranitelj Radomir Janković i konobar u lokalu Šenderović Esad Šenderović, dok je gost u kafani Murat Komarica teško je ranjen.

Dok je Govedarica pucao, Ždrale ga je čekao u vozilu pa su nakon zločina pobegli prema Istočnom Sarajevu.

Ždrale je uhapšen 2013. godine u okviru jedne od najvećih policijskih akcija do tada u BiH pod imenom “Lutka”, kada je rasvetljeno pet ubistava. Posle hapšenja u akciji “Lutka”, optužnica je podignuta protiv svih uhapšenih u julu 2013. godine i od tada se nalazio u pritvoru, zatim  je prvostepenom presudom u feburaru prošle godine oslobođen zbog nedostataka dokaza.

Iste godine u oktobru apelaciono veće suda ukida oslobađajuću presudi i on je u avgustu ove godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora. U pritvoru je proveo vreme od februara 2013. do sredine 2015. godine. Iako je osuđen zbog najtežih krivičnih dela, nije jasno kako se nalazio na slobodi.

O Mladenu Ždrali se malo znalo. On je bivši policajac Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, koji u braku sa sestrom pokojnog Borisa Govedarice.

Iz policije je izbačen zbog bliskosti sa Đorđom Ždralom, kome je jedno vreme bio vozač i nezaobilazni pratilac.

Pata je na osnovu sporazuma o priznanju krivice u aprilu 2007. godine u Opštinskom sudu u Sarajevu osuđen na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora jer je pomagao rođaku Ždrali, koji se lažno predstavljao.

Pato je sa Ždralom uhapšen i u maju 2005. godine u Splitu. Policija je tada uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su opljačkali Glavnu poštu iz koje su ukrali oko 15 miliona kuna.

Ždrale tada nisu imali veze sa pljačkom, već su se tamo navodno krili od Darka Eleza.

Rođaci

Mladen Ždrale zvani Pato godinama je bio član kriminalne grupe Đorđa Ždrale koja je bila jedna od najopasniji na području BiH.

Đorđe Ždrale osuđen je na 20 godina zatvora zbog ubistva nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića Mauzera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )