FOTO: InfoBijeljina

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je hrana na tržištu u januaru poskupila za 2,3 posto, u odnosu na decembar prošle godine. U komparaciji s januarom prošle godine, cijene su porasle za 11,9 posto.

Trenutno kilogram hljeba košta u prosjeku 2,77 marke (oko 1,39 eura). U avgustu prošle godine, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijena je iznosila 2,50 marke (1,25 eura) u Federaciji BiH, a u bh. entitetu Republika Srpska 2,30 marke (1,15 eura).
 
Najniža cijena kilograma brašna u BiH danas iznosi 1,25 marke (oko 0,63 eura), dok je u avgustu 2021. U Federaciji BiH iznosila 0,93 marke (oko 0,47 eura), a u Republici Srpskoj 1,05 marke (oko 0,50 eura).
 
Porasle su i cijene ulje u trgovinama, koje trenutno košta 3,45 marke (oko 1,73 eura), u odnosu na avgust prošle godine kada je cijena iznosila oko tri marke (oko 1,50 eura).
 
Gordana iz Sarajeva kaže za RSE kako je posjetu sarajevskoj pijaci obavila u rekordnom roku. Kupovinu je završila sa vrećicom u kojoj su tek paradajz i, kako kaže, malo ljutih papričica.

 
"Sve cijene su porasle, nema šta nije. Bogami, prije iznesem iz kuće 50 maraka i kupim svašta, a sad jedna ceker i bježi kući. Valjda ćemo početi jesti svaki treći dan i neće biti problema", kaže ona.
 
Sa mjesečnom penzijom od 382 marke (oko 190 eura), i 70-godišnja Azemina iz Sarajeva kaže da "jedva spaja kraj s krajem". Ukoliko dođe do novog poskupljenja, kaže da će jedino preostati dodatno "stezanje kaiša".
 
"Ništa drugo ne možemo. Da mogu išla bih na selo da zasijem nešto za sebe i svoju porodicu. Ali nemam gdje i mogu samo na asfalt posijati. Nemamo se kome žaliti i tako nam je kako nam je", kaže Azemina.
 
Robert ističe da je rat devedesetih godina prošlog vijeka proveo u Sarajevu, te da mu to iskustvo pomaže da se izbori i sa trenutnom krizom.
 
"Bože moj, proći će i sve ovo. Imam pola duluma zemlje, imam luk i krompir. Tako da lakše izdržim", ističe on.
 
Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, prema računici Saveza samostalnih sindikata BiH za januar je iznosila 2.357 maraka. To je za 91 marku više od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )