FOTO: null

Položaj medija u zemljama zapadnog Balkana umnogome je sličan i reflektuje situaciju u kojoj su novinari svakodnevno na profesionalnom planu izloženi različitim vrstama pritisaka, od ekonomskih i političkih, koji se pokušavaju prikriti, pa do onih direktn

Istaknuto je to danas na otvaranju konferencije "Sigurnost i zaštita novinara u zemljama zapadnog Balkana" koja se održava u Sarajevu u organizaciji Udruženja BH novinari i asocijacije "Civil Right Defenders".

Učesnici konferencije, organizovane povodom Svjetskog dana zaštite ljudskih prava i 20 godina od osnivanja Udruženja BH novinari, ukazali su na različite aspekte statusa medijske zajednice u zemljama regiona zapadnog Balkana, ocijenivši da je situacija u pogledu medijskih sloboda najbolji indikator stanja i stepena demokratizacije u društvu.

Naglašeno je da su nezavisni i nepristrasni mediji, koji vlastiti posao obavljaju u skladu s najvišim profesionalnim standardima, zapravo, ključna pretpostavka za kreiranje ambijenta u kojem će ljudska prava biti poštovana, reforme biti djelotvorne, a put ka evropskim integracijama biti izvjestan.

Na ove elemente i aspekte novinarske profesije fokusirali su se predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević i Goran Miletić iz Civil Rights Defendersa, koji su u uvodnom dijelu konferencije potcrtali da su novinari u zaštiti vlastitog inegriteta uglavnom prepušteni sami sebi te da je neophodno istrajavati na poboljšanju njihovog ukupnog društvenog statusa.

Istovremeno, novinare su pozvali na solidarnost, te na snažniji angažman kada se radi o izgradnji institucionalnih i zakonskih mehanizama, neophodnih za unapređenje stanja i stvaranje sigurnog okruženja za rad novinara i medija te osiguranje međunarodne potpore tim procesima.

Učesnike konferencije pozdravila je zamjenica šefice Kancelarije Savjeta Evrope (VE) u BiH Tania Van Dijk, podsjećajući da je pravo na slobodu izražavanja preduslov za izgradnju demokratije, jačanje vladavine prava i za zaštitu ljudskih prava.

Kazala je da bez slobode medija ne može biti ni ljudskih prava, navodeći da su u tom pogledu značajni standardi sadržani u Rezoluciji Parlamentarne skupštine VE 1636 (2008.), kojom su tretirana pitanja zaštite novinara u različitim segmentima djelovanja, uključujući povjerljivost izvora, pravo na zaštitu privatnosti i ličnu zaštitu.

VE u tom kontekstu podržava nastojanja medija u regionu da se izbore za odgovarajući status, a jedan o koraka na tom putu jeste i uspostava "on-line platforme za zaštitu novinara" u saradnji sa četiri novinarska udruženja da bi se novinarima omogućilo da prijave sve slučajeve kršenja njihovih prava i sloboda.

Na značaj medijskih sloboda ukazao je i šef Kancelarije za komunikacije EUSR/EU delegacije u BiH Endi Mekgafi, dovodeći to u direktnu vezu s procesom evropskih integracija.

- Nijedna država ne može se priključiti EU, a da prethodno ne garantuje slobodu izražavanja - kazao je Mekgafi, navodeći da je neophodno insistirati na eliminisanju svakog pokušaja političkog uplitanja u rad medija, te ekonomskog pritiska što se manifestuje putem niskih plata i neadekvatnog društvenog statusa.

Potcrtao je važnost profesionalnog novinarskog angažmana koji korespondira s uklanjanjem birokratskih prepreka i doprinosi transparentnosti rada organa i institucija vlasti te jačanju odgovornosti nositelja javnih funkcija.

U fokusu učesnika konferencije posvećene sigurnosti i zaštiti novinara su različite teme koje se tiču njihove pozicije i značaja za demokratske i reformske procese, počevši od učinkovitosti pravnih sistema i institucionalnih mehanizama u stvaranju sigurnog okruženja za rad novinara i medija do međunarodnih instrumenata na tom planu i uloge profesionalnih novinarskih asocijacija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )