FOTO: null

Novinari u BiH sve su poželjnije mete za verbalne napade pojedinaca, javnih ličnosti i političara, koji u svojim nasrtajima ne prezaju ni od privatnih obračuna s kolegama, uvriježeno je mišljenje predstavnika novinarskih udruženja i civilnog sektora.

I u ovom zaključku sva je suština problema s kojima se danas suočava novinarska profesija, vremenom suštinski devalvirana i obezvrijeđena odnosom institucija sistema i samog duštva prema našem pozivu.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci, brutalni i sve degutantniji verbalni ataci na novinare su eskalirali do te mjere da se usuđujemo reći kako će nas, ukoliko nešto žurno ne poduzmemo, "uskoro početi i šamarati".

Prije dva dana je to bio RTRS, jučer "Glas Srpske", nešto ranije "Nezavisne", BN TV, Klix, "Avaz", "Bosna"...

Podsjećamo, prije dva dana Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH i čovjek koji bi trebalo da utjelovljuje pravnu državu i garantira sigurnost svakom građaninu BiH, optužio je RTRS da su vojno krilo SNSD-a, a tri novinarke ove kuće je prozvao pojedinačno i grubo izvrijeđao.

Siniša Mihailović, glavni urednik informativnog programa RTRS, ističe da je Mektić prešao liniju pristojnosti.

"Diranje u porodicu, u lični život, u djecu novinara, nedopustivo je, brutalno pa čak i divljačko. RTRS, kao javni servis, nikada nije ništa objavio o ličnim životima bilo koga, pa ni Mektića, iako ima mnoga saznanja", kaže on.

Ekscesima s novinarima, međutim, sklon je i Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, koji je posljednjih godina imao nekoliko verbalnih napada na kolege.

Stoga su novinarska udruženja i kolege sve složniji: Ukoliko želimo da zaštitimo sebe, dignitet profesije i osnovno ljudsko pravo na slobodno izražavanje, bez obzira na velike razlike i među nama, moramo hitno nešto poduzeti i reagirati. Saopćenjima, protestima, odbijanjem objavljivanja izjava i bilo kakvih aktivnosti političkih ličnosti...

"U tim napadima nema neke razlike između pozicije i opozicije, samo što su ovi trenutno moćniji u svom prostakluku mnogo vidljiviji. Pogotovo su ti napadi usmjereni prema novinarkama, što dovoljno govori o napadačima, to je istinska mizoginija (muški seksizam, mršnja prema ženama)", cijeni Milkica Milojević, predsjedica Udruženja "BH novinari".

Upravo u vrijeme nastajanja ovog teksta desio se još jedan napad, ovoga puta na kolegicu Željku Domazet, novinarku "Glasa Srpske", koju je Dževad Nekić, zamjenik glavnog revizora BiH, brutalno izvrijeđao. Domazetova je, naime, objavila priču o tome da Nekić želi da zaposli vlastitog sina kao svog kolegu.

"Pravila sam tekst o nepotizmu u institucijama BiH, nazvala sve strane, objavila dokumente i dobila i Nekićevu izjavu o tome. A onda me je, kad je priča izašla, nazvao i izvrijeđao, rekao mi je da sam kokošar, da sam niko i ništa, da reketiram ljude i da će me tužiti", govori Domazetova.

Povodom ovog uličarskog napada oglasio se i Klub novinara Banjaluka, koji je pozvao Ured za reviziju institucija BiH da se javno ogradi od Nekićevog napada, Nekića da se izvini, a Domazetovu da podnese tužbu protiv Nekića.

Suzana Rađen-Todorić, član Upravnog odbora Udruženja novinara RS, poziva na novinarsku solidarnost, "koja je i te kako upitna".

"Treba svi da stanemo u odbranu naših prava. Ako branša neće da zaštiti samu sebe - političari sigurno neće. I žao mi je što je ta novinarska solidarnost izostavljena kada su bili napadi i na novinare naše kuće", ističe ona.

Posljednje napade na novinare juče je osudila i Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, koja je ustvrdila da su sloboda izražavanja i sloboda medija u BiH ugrožene.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građane Tuzle, naglašava da ponašanje aktera političkog života pokazuje kako živimo u nedemokratskom društvu.

"Država mora hitno da reaguje i zaštiti novinare, iako smo svjesni činjenice da nekada ima i zloupotreba. Ali za to postoje sudovi", zaključuje Šehić.


I pozicija i opozicija u RS složne u osudi

Predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini RS osudili su verbalni napad na novinare RTRS. Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, izjavio je da Mektićev napad na novinare nije primjeren bilo kojem zvaničniku.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić ocijenio je da je Mektićevo vrijeđanje novinara "sramota SDS-a koji ga je imenovao na funkciju ministra". Miladin Stanić, poslanik SDS-a, rekao je da nije vidio Mektićeve izjave, ali da "nije u redu da bude vrijeđan bilo ko", dok je Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a, Mektićev napad ocijenio nedopustivim.

Radovan Višković, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, istakao je da Mektićev čin ne zavređuje komentar i da najviše govori o njemu samom.


Osude Delegacije EU i OHR-a

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, izjavio je "da je sigurnost novinara preduvjet za slobodu govora"

"Za EU su sloboda izražavanja i sloboda medija među glavnim prioritetima, a kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena ključni su aspekt procesa EU integracija za zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH", poručio je on.

I OHR je osudio napad na novinare RTRS, navodeći da su oni "samo najnoviji primjer uobičajene prakse predstavnika mnogih stranaka u BiH".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )