FOTO: InfoBijeljina

Rudnik i termoelektrane (RiTE) Ugljevik će u narednom periodu za advokatske, te usluge prevođenja, platiti do 586.000 KM, a riječ je o dva ugovora i oba su dodijeljena istoj advokatskoj kancelariji iz Beograda, saznaje InfoBijeljina.

Obje odluke datiraju od početka ovog mjeseca, a iza njih je potpisan vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović, te nekoliko vršilaca dužnosti izvršnih direktora.

 
Tako je Uprava preduzeća donijela Odluku o zaključivanju ugovora u predmetu "Nabavka advokatskih (pravnih) usluga i usluga prevođenja za potrebe arbitražnog postupka koji se vodi po Zakonu o arbitraži Republike Srbije, a po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije", protiv RiTE Ugljevik, kao tužene strane.
Riječ je, kako se dodaje, o fazi postupka broj 3, a ugovor na iznos od 100.000 evra (195.558,30 KM) dodijeljen je advokatskoj kancelariji iz Beograda, "koja je dostavila najpovoljniju ponudu“.

Ukupna vrijednost od 100.000 evra se odnosi na period od dvije godine, s tim što će se isplata vršiti na bazi efektno utrošenih sati i ostvarenih troškova.

Ipak, ukupna vrijednost ponude ima primat nad iznosom do koga se dođe zbirom iznosa efektivno utrošenih sati rada i ostvarenih troškova, ali to ne znači da će ukupna vrijednost ponude biti nužno dostignuta.

Cijena angažovanja po satu iznosi 160 evra (313,60 KM) za advokatske usluge, a za usluge prevođenja 12 evra po jednoj stranici teksta.

Ako uzmemo u obzir pravne usluge, odnosno ako advokat radi osam sati dnevno, njegova dnevnica će biti 2.509 maraka.

Ako advokat u mjesecu bude radio samo 10 dana, po četiri sata, to je 40 sati, a kada se to pomnoži sa 313,60, dobije se više od 12.500 maraka, a toliko ne zarađuju ni predsjednici Srpske niti Srbije.

„Stvarne troškove putovanja, smještaja i slično bi snosili članovi advokatskog tima dok bi navedeni troškovi naknadno bili fakturisani klijentu prema njihovim stvarnim iznosima i pravdani odgovarajućim računima“, navodi se u odluci koja je u posjedu portala InfoBijeljina.

Istaknuto je da je konstatovano da su zahtjevi za dostavljanje ponuda u funkciji ispitivanja tržišta dostavljeni u tri advokatske kancelarije, a zanimljivo je da su sve one iz Srbije odnosno Beograda.

Potom su, dodaje se, dostavljene ponude, te je izabrana, kako se tvrdi, najpovoljnija ponuda.

Kada je riječ o drugoj Odluci, ona se odnosi na zaključivanje ugovora u predmetu Nabavka advokatskih (pravnih) usluga i usluga prevođenja za potrebe arbitražnog postupka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, a po zahtjevu odnosno tužbi Elektrogospodarstva Slovenije, kao tužioca, protiv BiH kao tužene strane, faza postupka 4.

Prihvaćen je prijedlog odnosno ponuda te je ugovor na iznos od 200.000 evra (391.166 KM) dodijeljena istoj onoj advokatskoj kancelariji kojoj je dodijeljeno i spomenutih 100.000 evra. 

I ta odluka je u posjedu portala InfoBijeljina, a u njoj su navedene slične ili identične stavke kao i u prvoj odluci. Čak su i istim beogradskim advokatskim kancelarijama dostavljeni zahtjevi za dostavljane ponuda radi ispitivanja tržišta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 6 )