FOTO: null

Bijeljinska Gradska uprava, u okviru programa „Prilika plus“, predstavila je danas rezultate istraživanja o potrebama preduzeća za nedostajućim zanimanjima sa područja bijeljinske regije.

Radni sastanak je organizovan u saradnji sa Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća i Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka, a prisustvovali su mu predstavnici firmi i direktori srednjih stručnih škola sa područja regije Bijeljina.

-U prvoj fazi projekta, koja je pri kraju, obavljeno je anketiranje privrednika 54 firme sa područja Bijeljine, kao i pet srednjih stručnih škola.

U skladu sa rezultatima israživanja, uradićemo proces usklađivanja obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Određeni stručni smjerovi koji ne postoje u našim srednjim stručnim školama potrebni su privredi. U saradnji sa Tehničkom školom iz Bijeljine i svim relevantnim organizacijama i ustanovama dogovaramo da otvorimo novi stručni smjer-stolarastvo.

Stolari su deficitaran kadar i nadamo se da ćemo postići veliki uspjeh sa otvaranjem novog smjera- istakla je šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u Gradskoj upravi Bijeljine Ankica Todorović.

Ona je dodala da će Gradska uprava u drugoj fazi projekta „COTON", koji finansira švajcarska Vlada, aplicirati za određena sredstva, te raditi projektne prijedloge.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poručio je na otvaranju Fokus grupe da je ovo vrlo važan projekat za učenike i njihovu profesionalnu orijentaciju, a da će Bijeljini mnogo značiti obezbjeđivanje kvalitetne radne snage.

-Poseban značaj od projekta će imati industrija prerade drveta, kojoj je neophodan kvalifikovan kadar-smatra gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.​ 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )