FOTO: null

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) odbila je zahtev za suspenziju Olega Čavke, tužioca Tužilaštva BiH.

Zahtev je podnesen kada je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Čavke zbog pronevere u službi, a disciplinska komisija je ovaj zahtev odbacila kao neosnovan. Protiv Čavke je istraga pokrenuta zbog toga što je dokaz iz jednog predmeta, odnosno mobilni telefon optuženog Anesa Kurbegovića odneo kući, gde ga je i aktivirao.

Komisija je saopštila da smatraju da pokretanje istrage u ovom slučaju ne predstavlja opasnost od ugrožavanja osnovnih vrednosti pravosudne funkcije i poveranja javnosti u nju.

- Komisija ne isključuje mogućnost da je ovim slučajem u određenoj meri stvorena negativna percepcija prema pravosuđu, ali ocenjuju da je takva percepcija rezultat ograničenog broja bitnih činjenica koje su dospele u javnost – navodi se u odluci.

Ovim se nastavljaju brojni skandali koji potresaju Tužilaštvo BiH u poslednjih nekoliko godina.

Nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv ovog tužioca, Čavka je poslao podnesak u VSTV i Kancelariju visokog predstavnika u BiH u kojem je naveo određene propuste u radu Tužilaštva BiH.

Čavka je u svom pismu naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića, bez ikakvog obrazloženja. Zatim tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu BiH kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužioca Dijane Kajmaković.

Osim toga, naveo je i da je predmet protiv Mire Džakule i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje BiH prebačen drugom tužiocu, koji je tu istragu zatim obustavio.

Čavka je u svom pismu naveo i druge primere kriminalnog rada u Tužilaštvu BiH, a istakao je da za sve svoje tvrdnje ima dokaze.

Istragu protiv Čavke vodi tužilac Dubravko Čampara, kojeg je on optužio da je u rodbinskoj vezi sa Kurbegovićem i tražio da se promeni tužilac.

Čampara je izjavio da su navodi Čavke protiv njega netačni i da on nema ništa protiv njega. On je rekao da je SIPA obaveštena da je nestao telefon iz još jednog predmeta koji je Čavka vodio 2015. godine.

Ajfon

Oleg Čavka je osumnjičen da je kući odneo telefon „Ajfon“, koji je bio dokaz u predmetu „Sulejman Beriša i drugi“, a koji je koristio osumnjičeni Anes Kurbegović.

Kada je u aktivirao telefon i u njega stavio svoju sim karticu tada je preko aplikacije Kurbegoviću odmah stigla obavest da je telefon aktiviran na području Breze, gde Čavka živi.

Posle saslušanja u Tužilaštvu Čavka je rekao da je radio u okviru pomenute istrage i kući nosio spis, uključujući i telefon kojeg je upalio da bi ga pokušao otključati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )