FOTO: null

Ako ste nezaposleni, a na vaše ime je prijavljena vrijedna imovina, onda bi mogli da počnete da plaćate zdravstveno osiguranje to je otprilike, rezime, plana poslodavaca koji će da predlože vladi, a kojim žele da stanu u kraj radu na crno. Doduše, još nem

Njih će imati čim se sprovedu najavljene reforme Zavoda za zapošljavanje.

“Uvođenjem imovinskog cenzusa bi se na neki način bolje iskoristilo i tih 60 miliona koje Vlada uplaćuje za besplatno zdravstveno osiguranje onih koji su socijalno ugroženi. Znači treba razdvojiti socijalno ugrožene i one koji imaju prihode da plate to osiguranje”, rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Poslodavci uvjeravaju da poenta prijedloga nije ukidanje zdravstvenog osiguranja. Pojašnjavaju da su ideju preuzeli iz zemalja regiona gdje je imovinski cenzus uobičajena praksa. Ako se nešto dobro pokazalo, zašto ne bi i kod nas dobilo šansu, kaže premijerka.

“Kad izradimo socijalnu kartu ona će pokazati da ljudi koji pripadaju istoj grupaciji ili kategoriji koju mi tretiramo su u stvari vrlo nejednaki između sebe, a to onda stvara pretpostavke da donosite adekvatnija rješenja”, navodi predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

U isto vrijeme, ideja poslodavaca o imovinskom cenzusu za ministra rada je, barem zasad, prilična nepoznanica. Čim se malo više raspita, obećava i više informacija.

“Pravo da vam kažem to je za mene nova informacija i nismo se time bavili. Sve što bih rekao bojim se da ću promašiti, ostavite koji dan pa da vidimo”, kaže Milenko Savanović,ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Suštinska reforma sistema zdravstvenog osiguranja pričekaće i više od nekoliko dana. Imovinskog cenzusa, kažu poslodavci, neće biti prije 2019. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )