FOTO: null

Direktor zdravstvene ustanove može raspisati javni konkurs za prijem novih radnika – odredba je koja stoji u novom Pravilniku o radu Univezitetskog kliničkog centra RS, a koja je trn u oku mnogim ljekarima. Može, kažu, ne znači i da mora.

To će, poručuju, samo olakšati partijsko, rođačko i komšijsko zapošljavanje. I otežati dolazak do posla za 167 mladih ljekara iz RS koji čekaju na birou.

“Pravilnici o radu moraju biti u skladu sa Zakonom o radu, usaglašeni sa sindikatom. Do sada, sve što se radi i što se čini ide na štetu radnika. Ogromno nezadovoljstvo je zaposlenih u zdravstvenom sistemu”, naglasio je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu.

U Kliničkom centru ne vide ništa sporno u tekstu novog pravilnika. Morali su, kažu, da ga napišu, jer je istekao opšti i granski kolektivni ugovor. Dokument, kaže direktor Mirko Stanetić, reguliše prava i obaveze zaposlenih, i uslove primanja novih radnika.

“To je njegovo diskreciono pravo otkad je direktora. UKC od 2014. godine do danas je raspisao 13 konkursa, na kojima se pojavilo nekoliko stotina ljudi, niko se nije žalio”, istakao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

Diskreciono pravo, direktor bolnice u Doboju, Vlado Đurđević, ne tumači baš tako. Bez obzira na pravilnik, postoji Zakon o radu koji je, kaže, na vrhu piramide.

“Moramo poštovati Zakon o radu, gdje je propisano kako se vrši prijava radnika. Prema tome, ako je Zakonom naloženo kako se mora vršiti putem konkursa, onda to ide putem konkursa”, kazao je Vlado Đurđević, direktor JU “Sveti apostol Luka” Doboj.

Iz zvorničke bolnice poručuju da nemaju pravilnik. Radnike primaju putem javnog konkursa, ali, kažu, praktično nemaju obavezu da ga raspisuju. Bolnice koje imaju nove pravilnike o radu, moraće da ih primjenjuju dok se ponovo ne donese opšti i granski kolektivni ugovor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )