FOTO: null

Umjesto dosadašnjih 42, rasprava u Narodnoj skupštini uskoro bi mogla da se vodi pred najmanje 28 poslanika. Smanjenje kvoruma na jednu trećinu najvažnija je izmjena Poslovnika Narodne skupštine. Zbog toga su opozicionari digli bunu.

Njihove tvrdnje da vlast pokušava da ih svede na minimum, jer pravilnik predviđa i smanjenje broja replika, vladajući pravdaju činjenicom da se tako radi u svijetu.

“Biće potrebna 1/3 narodnih poslanika da bude u sali kako bi Narodna skupština mogla sve da radi osim glasanja. To je praksa mnogih parlamenata i ići ćemo sa tim prijedlogom u izmjenama i dopunama kodeksa”, izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Najglasniji protivnici novog Poslovnika su poslanici Napredne Srpske. Kako i ne bi, jer bi vrata skupštinskog Kolegijuma mogla ostati zatvorena za jedinu poslaničku grupu. Adam Šukalo tvrdi da i on Goran Đorđić smetaju samo zato što glasno ukazuju na propuste u radu vladajućih.

“Oni su sada predložili, a izglasali na Kolegijumu da poslanička grupa Napredna Srpska – jedina koja postoji u parlamentu RS – isključi, i ako takav poslovnik bude usvojen, nas kao dva narodna poslanika niko neće prdstavljati u Kolegijumu, i to je rješenje koje ne poznaje nijedan regionalni parlament”, istakao je Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u NS RS.

Sporni Poslovnik već dva puta nije prošao Kolegijum Narodne skupštine jer opozicija za takve izmjene neće ni da čuje. Ukoliko vladajući ostanu pri svome, to će biti prvi put u istoriji da se takve odluke u skupštini donose preglasavanjem.

“Ukoliko se desi da se usvoji ovaj Poslovnik bez konsenzusa, mislim da će to biti veliki skandal, i jedan veliki autogol predsjednika, ali ako voli nek’ izvoli, neka donese odluku kakvu misli da treba”, kazao je Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS RS.

Osim Poslovnika, saglasnosti nema ni oko usvajanja novog kodeksa ponašanja. Kodeks propisuje da su poslanici dužni prisustvovati sjednicama tokom kojih ne smiju čitati novine, koristiti mobilni telefon ili laptop. S obzirom da su i iz vladajućeg SNSD-a najavili da će, bez obzira na opoziciju, podržati izmjene, nova pravila mogla bi stupiti na snagu već početkom naredne godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )