FOTO: InfoBijeljina

Posljednji popis stanovništva u BiH bio je 2013. godine, a kada će se održati novi, još nije poznato, s tim što su nam iz Agencije za statistiku BiH potvrdili da su početkom godine dobili zadatak od Savjeta ministara BiH da pokrenu aktivnosti na pripremi prijedloga Zakona o popisu stanovništva.

"U skladu s tim, Agencija za statistiku BiH je formirala radnu grupu za izradu prijedloga teksta Zakona o popisu koju sačinjavaju predstavnici sve tri statitičke institucije u Bosni i Hercegovini - Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS - koja je pristupila realizaciji traženih aktivnosti", rekli su za portal InfoBijeljina iz Agencije za statistiku BiH.

Kako su dodali, u Zakonu o popisu stanovništva biće definisano vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu i načinu prikupljanja podataka. 

"Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je državni projekat u kojem je uloga statističkih institucija stručne i tehničke prirode. Konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa stanovništva daje Savjet ministara BiH", ističu iz Agencije za statistiku BiH u izjavi za portal InfoBijeljina.


Popisi stanovništva provode se svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013, prema toj dinamici, naredni bi trebao biti 2023. godine.

Pripreme za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u zemljama sa boljom organizacijom traju od tri do pet godina. Kada je u pitanju BiH, još 2008. godine se planiralo da popis u BiH bude održan 2011. godine.


Međutim, zbog unutrašnjih nesporazuma i poslije strahovitih pritisaka iz EU, BiH je to uradila tek 2013, a rezultate objavila tek 2016.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )