FOTO: InfoBijeljina

Nadležni u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske kažu da su kroz novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju bili prinuđeni da osiguravajućim društvima uvedu naknadu od pet odsto iz bruto premije osiguranja od odgovornosti, jer je Fond zdravstvenog osiguranja veoma teško naplaćivao troškove liječenja stradalih za koji su odgovorni osiguranici tih društava.

Tako je prema njihovim podacima trošak Fonda u prošloj godini za liječenje osiguranika koji su povređeni u saobraćajnim nezgodama iznosio je oko 3,6 miliona KM, dok je u posljednjih 10 mjeseci putem regresnih postupaka naplaćeno oko 250.000 KM.
 
“Dakle, na godišnjem nivou naplati se samo oko osam odsto u odnosu na stvarni trošak Fonda koji i ova liječenja građana sada finansira iz doprinosa. Napominjemo da je u pitanju trošak bolničkog liječenja, ne računajući lijekove, medicinska sredstva, rehabilitaciju i sve ostale preglede i liječenja koja nastaju kao posljedica povređivanja u saobraćajnim nezgodama”, navodi se u odgovoru Ministarstva na pitanja portala CAPITAL.
 
U ministarstvu pojašnjavaju kako društva za osiguranje sada imaju obavezu da na račun Fonda zdravstvenog osiguranja uplaćuju novac za ove namjene, ali tek nakon što se utvrde svi nastali troškovi, odnosno u najčešćem slučaju završe sudski sporovi koji, po podacima Fonda, dugo traju, pa mnogo slučajeva zastarjeva i nikada se i ne naplati.
 
“Fond mora da obezbijedi zapisnik policije, da se u zdravstvenim ustanovama evidentiraju troškovi liječenja i da se pošalje Fondu kako bi mogli da pokrenu postupak naplate, a ukoliko osiguravajuće kuće to ne priznaju, onda se pokreću sudski postupci koji, nažalost, traju godinama”, tvrde oni.
 
Tvrde kako je ovaj problem riješen na isti način i u regionu.
 
“U Srbiji to izdvajanje iznosi pet odsto, u Hrvatskoj četiri, ali ukoliko godišnji trošak za liječenje izazvano saobraćajnim nezgodama bude veći, osiguravajuće kuće su dužne da doplate tu razliku sredstava. Napominjemo i da mnoga osiguravajuća društva istovremeno posluju na tim tržištima, kao i na tržištu Republike Srpske”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske.
 
Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske planira da od društava za osiguranje naplaćuje paušalno pet odsto od bruto premije za troškove liječenja osoba povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.
 
Uvođenje novog nameta koji je čak 12 puta veći od sadašnjih troškova izazvao je ozbiljnu zabrinutost u sektoru osiguranja jer dovodi u pitanje njihov opstanak.
 
Novi trošak predviđen Nacrtom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je po ocjeni osiguravača, u trenutnom obliku i formi, poguban za njihovu djelatnost.
 
Društva za osiguranje u Srpskoj traže da se odustane od promjene zakona, odnosno da i dalje svako društvo plaća troškove liječenja za povrijeđene u nezgodama za koje su odgovorni njihovi osiguranici.
 
Po podacima sa kojima raspolažu osiguravajuće kuće to je između 0,35 i 0,40 odsto od fakturisane premije osiguranja od auto odgovornosti, odnosno daleko ispod pet odsto koliko se planira uzimati u narednom periodu.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )