FOTO: InfoBijeljina

Radovi na četiri velika infrastrukturna projekta koja BiH, odnosno Republika Srpska, realizuju sa susjednim državama na obalama Save i Drine, teku bez većih problema i može se očekivati da dva nova granična prelaza budu završena do aprila, a novi mostovi u toku naredne godine.

Prvi projekat, na koji se dugo čeka, a koji bi trebalo da bude završen do 31. marta, je izgradnja graničnog prelaza “Bratoljub” kod istoimenog mosta na Drini, između Bratunca u Srpskoj i Ljubovije u Srbiji.

Most, u dužini od 227 metara i vrijedan oko 13 miliona evra, izgradila je Srbija još 2017. godine, ali zbog određenih komplikacija sa strane BiH, gradnja graničnog prelaza počela je lani u aprilu. Posao vrijedan 14,5 miliona na tenderu je dobila firma “Enikon gradnja” iz Zvornika.

- Radovi, za sada, teku planiranom dinamikom. Hladno vrijeme ovih dana je zaustavilo radove, ali to neće uticati na plan, odnosno da do kraja marta bude završena gradnja. Nakon toga treba obezbijediti upotrebnu dozvolu i završiti još neke aktivnosti da bi prelaz “Bratoljub” bio otvoren - potvrdio je za “Glas Srpske” direktor zvorničke firme Miroslav Lazarević.

Završetak radova će, kako je rečeno, omogućiti i da sam most bude pušten u saobraćaj, a to dugo čekaju stanovnici i privrednici sa obje strane Drine.

Izgradnja mosta preko Save kod Gradiške zajednički je projekat BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara i Vlade Hrvatske nakon gotovo deceniju i po pregovora i mnogih prepreka. Plan je da bude završen tokom proljeća 2022. godine, a njime će BiH biti povezana na mrežu evropskih koridora te će i autoput Banjaluka - Gradiška dobiti još više na značaju.

- Imali smo manji zastoj zbog zime i praznika, ali očekujemo da će sve biti nastavljeno onako kako je i dogovoreno. Za sada je sve pod kontrolom - istakao je za “Glas Srpske” direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić.

Veliki regionalni projekat, u koji je aktivno uključena i BiH, je gradnja autoputa koji bi trebalo da povezuje Beograd i Banjaluku, odnosno Beograd i Sarajevo. Na toj trasi je planirana i gradnja mosta na Savi kod Bijeljine, odnosno Rače. I za taj most sredstva će obezbijediti Srbija.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović vjeruje da će svi projekti, uz završetak graničnog prelaza kod mosta u Svilaju, biti u roku završeni.

- Na licu mjesta sam se uvjerio da radovi kod “Bratoljuba” idu dobro. Takva situacija je kada je riječ o mostu na Rači. Turska kompanija radi na postavljanju nosača za most, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. Idući projekat je most kod Gradiške. I ti radovi bi trebalo da budu završeni u 2022. godini. Trenutno ima manjih problema, jer se rijeka Sava izlila, ali očekujemo smanjenje vodostaja u narednim danima - rekao je Mitrović za “Glas Srpske”.

Svilaj

Vojin Mitrović je naglasio da je za BiH veoma važan i projekat u Svilaju. Most kod graničnog prelaza je završen prošle godine.

- Rok za granični prelaz, prema dogovoru, je 1. mart. U četvrtak ću obići i most i radove. Tada ćemo imati jasniju sliku. Ostalo je da carinski terminal bude urađen - istakao je Mitrović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )