FOTO: null

Bijeljina će probleme u poslovanju grada pokušati da riješi novim kreditom od četiri miliona KM, umjesto ranije najavljenog refinansiranja 15,9 miliona KM postojećih kreditnih obaveza.

Odluka o novom kreditu naći će se pred odbornicima Skupštine grada na zasjedanju 9. marta, uz napomenu gradskog Odjeljenja za finansije da ni novim kreditom neće biti narušen zakonski limit zaduženja grada od 18 odsto u odnosu na ostvarenje prihoda u prethodnoj godini. 

"Nakon ponovne konsultacije sa Ministarstvom finansija Republike Srpske o mogućnostima rješavanja problema u vezi sa poslovanjem grada, odlučili smo da nedostatak sredstava obezbijedimo po osnovu novog kreditnog zaduženja", navodi se u obrazloženju i dodaje da se planirani kredit od 4.000.000 KM dobija na 10 godina, uz maksimalnu kamatnu stopu od četiri odsto i grejs period od godinu dana. 

Kao razlog za donošenje odluke o novom zaduživanju istaknuto je da će Bijeljina po godišnjem obračunu za 2016. godinu imati najmanje dva miliona maraka neizmirenih obaveza koje su nastale zbog neostvarenih planiranih prihoda. 

Od već donesene odluke o refinansiranju 15,9 miliona KM postojećih kreditnih obaveza grada odustalo se zbog toga što banke nisu mogle da obezbijede ovaj iznos novca za refinansiranje postojećeg duga ili su traženi visoki troškovi kamata. 

"Na osnovu sagledanih ponuda nisu se mogli utvrditi očekivani efekti. Reprogramirani dug obezbijedio bi određeno rasterećenje na godišnjem nivou, ali ukupni dodatni troškovi nemaju opravdanje u upravljanju javnim finansijama", ocijenjeno je u gradskom Odjeljenju za finansije. 

Iz novog kredita od četiri miliona KM, ako ga podrže odbornici i resorno ministarstvo, dva miliona KM biće upotrijebljeno za finansiranje prenesenih obaveza iz ranijeg perioda, a dva miliona maraka za kapitalne projekte, kao što je nastavak izgradnje kanalizacione mreže. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )