FOTO: Glas Srpske

Helikopterski servis RS će zahvaljujući savremenom helikopteru “augusta 119”, koji u Srpsku stiže i prije roka dogovorene isporuke, biti spreman da se bori sa vatrenom stihijom i još brže priskače u pomoć ugroženim građanima, što je i bio cilj njegove nabavke.

- Novi helikopter za nas znači sve. Sutra bi trebalo da stigne avionom iz Amerike, a u toku naredne sedmice završićemo sklapanje i primopredaju - rekao je u petak direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Piloti, tehničari i mehaničari ovog servisa prošli su teorijsku obuku za upravljanje novom letjelicom u februaru u Italiji, dok će praktična obuka za četiri pilota, kako kaže Kusturić, biti organizovana u Banjaluci.

- Obuka će trajati petnaestak dana i očekujem da će helikopter već krajem juna biti operativan. Sve usluge koje smo radili do sada, prvenstveno mislim na vazdušno-medicinski transport i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, biće unaprijeđene. Osim toga, moći ćemo da radimo i ono što nismo ranije, a to je gašenje požara - istakao je Kusturić. Od osnivanja 2008. godine Helikopterski servis RS uspješno je izveo nekoliko stotina medicinskih evakuacija, a kako kaže Kusturić, u novom helikopteru biće mjesta za dva pilota, dok će uz pacijenta moći da idu dva doktora i tehničar.

Da je pomoć u gašenju požara vatrogascima i više nego dobrodošla potvrđuje komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

- Predstojeću sezonu požara dočekaćemo mnogo spremniji zahvaljujući novom helikopteru. Osim direktnog gašenja požara na području hercegovačkog krša uz pomoć protivpožarnog vedra, pomoći će nam i prilikom izviđanja nepristupačnog terena i spasavanja mještana - rekao je Ćuk.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu prošle godine stigla je jedino ponuda italijanske firme “Leonardo”, sa kojom je i potpisan ugovor.

Nadležne institucije Srpske dale su saglasnost za nabavku helikoptera i zaduženje u iznosu od 9,4 miliona maraka.

Nova oprema
Boban Kusturić je rekao da će uz novi helikopter stići i oprema koju do sada nisu imali.

- Dobijamo opremu za gašenje požara i medicinske evakuacije, kuku za prenošenje tereta i dizalicu - rekao je Kusturić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )