FOTO: null

Košarkaška Euroliga od sezone 2016/17. će se igrati u novom formatu sa 16 klubova, odlučeno je na sastanku vođstva Eurolige u Barseloni.

Odlučeno je da će 11 klubova biti stalni sudionici elitnog takmičenja Starog kontinenta, tri će ući u ligu kao šampioni svojih zemalja, a preostala dva kluba bili bi pobjednik Eurokupa, te pobjednik kvalifikacionog turnira.

Među sigurnim sudionicima Eurolige nema bh. i hrvatskih klubova već su to klubovi s A licencom - Anadolu Efes, CSKA Moskva, EA7 Emporio Armani, Barselona, Fenerbahče. Laboral Kuća Vitoria Gasteiz, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris. Po svemu sudeći, nacionalni prvaci će doći iz Njemačke i Francuske, a treći možda iz Poljske, Litvanije ili Italije. Možda čak i iz regionalne ABA lige.

Igraće se dvokružnim sistemom, odnosno 30 kola. Nakon završetka regularnog dijela sezone, prvih osam klubova će igrati četvrtfinale (na tri dobijene utakmice), a potom slijedi Final Four.

Dogovor o novom formatu Eurolige postignut je na 10 godina, uz opciju produžetka za još deset, javljaju hrvatski mediji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )