FOTO: null

Sve je spremno za otvaranje prve dionice autoputa "9. januar" Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja u dužini od 36,5 kilometara, a koja će svečano biti puštena u saobraćaj u nedjelju, 11. septembra.

Otvaranju će prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, te veliki broj predstavnika institucija RS, ali i stranih ambasada.

Dodik je rekao da je velika čast što će Vučić prisustvovati otvaranju velikog građevinskog poduhvata koji je Srpska realizovala u prethodne dvije godine.

- Srpska ima 1,2 miliona stanovnika, a 36 kilometara novog autoputa veliki je događaj i za veće nacije. Zato je važno da tu budu naši prijatelji, a nesumnjivo je rukovodstvo Srbije naš najveći prijatelj - rekao je Dodik.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanom prvom fazom izgradnje autoputa "9. januar".

- Puštanjem u saobraćaj novoizgrađenih kilometara autoputa od Prnjavora do Doboja građani i privrednici će kraće i bezbjednije putovati - naveo je Trninić i ponovio da je RS opredijeljena za izgradnju mreže autoputeva.

Naglasio je da će Srpska završetkom gradnje druge dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora krajem iduće godine raspolagati sa oko stotinu kilometara autoputa.

- Ponosan sam što domaćom operativom uspijevamo realizovati ovaj projekat. Na gradilištu autoputa "9. januar" angažovano je 1.500 radnika, 120 podizvođača, te stotine građevinskih mašina - rekao je Topić.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić je kazao da su glavni radovi na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja završeni u julu, dok je avgust iskorišćen za sitne i završne radove, te tehnički pregled objekta.

- Sve je spremno za puštanje ove trase autoputa u saobraćaj. To je veliki dan za RS - rekao je Topić.

Gradnja ove dionice u dužini od 36,6 kilometara počela je u proljeće 2013. godine i finansira je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra. Izgradnja druge dionice od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 35,3 kilometra započela je u jesen 2014. godine, a realizuje se uz pomoć kredita Evropske investicione banke u iznosu od 160 miliona evra. Radove na obje dionice izvodi konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

Putarina

Dušan Topić je rekao da vozači neće odmah sa puštanjem u saobraćaj plaćati putarinu na autoputu od Prnjavora do Doboja.

- Vozačima ćemo pružiti mogućnost da prvo uvide sve prednosti korišćenja autoputa, te da na kraju sami odluče da li će ili neće plaćati putarinu - naveo je Topić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )