FOTO: Glas Srpske

Odluka Hrvatske da izmijeni režim saobraćaja na pet graničnih prelaza sa BiH zadala je velike glavobolje domaćim privrednicima i prevoznicima, koji već razmišljaju o protestima jer se već prvog dana pokazalo da će šteta biti enormna ako stanje ne bude vraćeno na staro.

Novim pravilnikom određeni su putevi u Hrvatskoj za tranzit teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i dužine do 14 metara, a na osnovu toga je došlo do prekategorizacije graničnih prelaza Ivanica  Gornji Brgat, Velika Kladuša  Maljevac, BrčkoGunja, StrmicaStrmica i Osoje  Vinjani Gornji, koji su korišćeni za tranzit teretnih vozila. Ta promjena dovela je do već kilometarskih kolona na ostalim, velikim prelazima, kašnjenja u isporuci robe i pojačanoj nervozi kod vozača, ali do novih političkih trzavica između dvije zemlje te je tražena i zaštita EU.
 
Ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović za "Glas" kaže da su o jednostranom potezu Hrvatske upoznali i EU, jer je to u suprotnosti sa ugovorom o graničnim prelazima.
 
-Ugovor je narušen donošenjem novog pravilnika. Najveći problem je kada je riječ o prelazu u Velikoj Kladuši. Pričamo na svim stranama i vidi se određena spremnost da se prvo iznađe rješenje za taj prelaz koji je i najprometniji, a zatim i za ostale  - istakao je Mitrović.
 
O šteti koja prijeti privredi su ukazali i iz Spoljnotrgovinske komore BiH, te predstavnika prevoznika. Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže za "Glas" da su problemi eskalirali još u ponedjeljak na Izačiću, a juče i u Gradišci.
 
- Ogromne su štete i gubici. Kolone na Izačiću kreću se od pet do deset kilometara, da bi vozači prešli taj prelaz troše od osam do devet sati u pomjeranju. Kada i uđu u Hrvatsku u potrazi za parkingom, probijaju radne sate, hrvatska policija im zbog toga naplaćuje kazne. Situacija je ozbiljna i mi ne planiramo da sjedimo skršenih ruku  - istakao je Grbić i naglasio da bi eventualne dalje poteze mogli da usaglase već danas.  
 
Zvaničnici BiH i lokalne zajednice godinama već traže i pregovaraju da granični prelaz koji spaja Novi Grad i Dvor bude prekategorizovan, što bi omogućilo otvaranje i za teretni saobraćaj koji je zaustavljen od kada je Hrvatska ušla u EU. Kao jedan od uslova navodi se sanacija mosta, a Nikola Grbić ističe i da, u ovom novonastalim uslovima, traže da pod hitno bude otvoren taj prelaz za teretnjake.
 
Prema zvaničnom Briselu reagovao je juče i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Zatražio je hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Johana Satlera.
 
Upozorio je da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih puteva koje vode do pet graničnih prelaza, a koji su definisani kao granični prelazi za međunarodni prevoz robe na osnovu ugovora BiH i Hrvatske.
 
- Ova odluka će proizvesti niz negativnih posljedica za značajan dio privrede u Srpskoj i FBiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplikuje i produžava spoljnotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta robe po prethodno utvrđenim putnim pravcima koji povezuju BiH i EU - naveo je Košarac.
 
Košarac je u pismu predstavnicima EU ukazao da je neophodno da pruže pomoć i podršku da bi se ovo pitanje riješilo u najboljem interesu za privrednike iz BiH.
 
 Pomenuti Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti sa ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, nego je u suprotnosti i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH  upozorio je Košarac.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )