FOTO: InfoBijeljina

"Inicijativa predsjednika Srpske demokaratske stranke Vukote Govedarice `5 + 5 feninga` podsticaja za otkup pšenice način je kako se može unaprijediti položaj ratarske proizvodnje u Republici Srpskoj", rekao je član sektora za poljoprivredu u Socijalno-ekonomskom savjetu Srpske demokratske stranke Predrag Jović.

„Ovogodišnja otkupna cijena pšenice od 23 do 27 feninga po kilogramu nije dovoljna da bi ratari uspjeli nadomjestiti troškove proizvodnje, s obzirom na povećanje cijene nafte. Zato je neophodno amortizovati ratarsku proizvodnju programom `5 + 5 pfeninga`, i proizvođačima pšenice pored sadašnjih 5 pfeninga podsticaja za otkup, obezbjediti još dodatnih 5 pfeninga. Inicijativa predsjednika SDS Vukote Govedarice „5 + 5 pfeninga“ treba da značajno unaprijedi položaj ratara u Srpskoj“, stakao je Jović.

Jović ističe da Vlada RS već godinama ne poštuje zakon o poljoprivredi i sadašnju strategiju razvoja ove oblasti jer ne isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima sredstva definisana ovim dokumentima.

„Vlada Republike Srpske već godinama ne poštuje zakon koji definiše podsticaje u poljoprivredu i sadašnju strategiju za razvoj ove oblasti u kojoj se kaže da su podsticajna sredstva za poljoprivredu minimalno šest odsto od izvornog budžeta RS. 

Vlada nacionalnog spasa koju će Srpska demokatska stranka formirati poslije izbora će obezbijediti minimalno 6% od izvornih sredstava budžeta RS za podsticaje u poljoprivredi, a to je minimalno 100 miliona KM godišnje, što je daleko više od sadašnjih 71 miliona. Zakon i propisi se moraju poštovati i moraju biti iznad stranačkih direktiva“, rekao je Jović.

On je istakao da su prosječni podsticaji po hektaru u Republici Srpskoj 40 evra, dok su u Evropskoj uniji 480 KM, u Hrvatskoj 380 evra, a u Srbiji 92 evra.

„Ratari su nekada razmjenjivali jedan litar nafte za dva kilograma pšenice dok danas za jedan litar nafte treba da izdvoje 10 kilograma pšenice. Razlog ovakvog dispariteta je povećanje cijene energenata a posebno cijene nafte, nastale usvajanjem akciza. Zato je neophodno pomoći ratarsku proizvodnju kroz dodatne podsticaje kako bi ona bila konkurantna sa zemljama u regionu“, zaključio je Jović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )