FOTO: null

Ministarstvo finansija RS prošle sedmice „ponovilo“ se sa tri nova službena automobila, saznaje SrpskaCafe.

U vrijeme kada Vlada RS očajnički pokušava da dogovori nove kreditne aranžmane sa MMF-om, a para u budžetu nema čak ni za isplatu troškova prevoza prosvjetarima, naknada za rođenje djeteta, smrt člana porodice, kada se penzionerima poručuje da od povećanja penzija nema ništa najmanje do sredine ove godine, Ministarstvo finansija je kupilo tri nove limuzine marke „pežo 508“.

Prosječna tržišna vrijednost jednog automobila te klase, u najjeftinijoj varijanti, iznosi oko 45 000 KM. Isti modeli sa “ful” opremom dostižu cijenu i do 70 000 KM.

Redakcija Srpskacafe je, kako navode, od nadležnih iz Ministarstva finansija RS još prije četiri dana zvanično tražila potvrdu ove informacije kao i podatke o cijeni po kojoj su vozila nabavljena, ali odgovori su izostali.

Krajem prošle godine mediji su pisali kako u vrijeme opšte besparice i teške ekonomske krize većina ministarstava i institucija RS namjerava tajno obnoviti svoje vozne parkove. Naime, nabavka limuzina je “zakamuflirana” u stavci “izdaci za nabavku postrojenja i opreme” u okviru budžeta RS za 2017. godinu. Ta stavka će ove godine iznositi 27 873 400 KM ili čak 300 odsto više nego u 2016. godini.

Ministarstvo finansija: Javna nabavka vozila u skladu sa zakonom

Predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske ocijenili su kao tendenciozne, neprovjerene i netačne tvrdnje pojedinih medija da su nabavku vozila izvršili na štetu ostalih budžetskih korisnika jer je riječ, kako kažu, o javnoj nabavci koja je planirana u budžetu Ministarstva.

“Sredstva za nabavku vozila Ministarstva finansija planirana su u Budžetu za prošlu godinu iz kojeg su i realizovana, a riječ je o zakonom definisanoj poziciji za nabavke, ne samo automobila, nego i ostale opreme, uključujući i računare”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva finansija Srpske poručuju da javna nabavka nije bila “kamuflirana” u Budžetu, te da je svaka aktivnost s tim u vezi prezentovana na internet sajtu Vlade Srpske, odnosno Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija je u prošloj godini planiralo i sprovelo postupak javne nabavke analizirajući ukupne troškove održavanja vozila, s obzirom da dva od tri raspoloživa vozila nisu bila u voznom stanju, dok je jedno često bilo u kvaru nakon pređenih više od 500.000 kilometara i sedam godina starosti.

Procedura javne nabavke je, navode iz Ministarstva, obavljena prošle godine u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a na osnovu sprovedenog postupka kupljena su tri vozila ukupne vrijednosti 119.973 KM sa PDV-om.

Riječ je o dva vozila marke “pežo 508” /oba ukupno plaćena 74.086 KM sa PDV-om/ i jednom “pežou 308”, plaćenom 28.454 KM sa PDV-om.

Iz resornog ministarstva poručuju da je nabavka vozila proces koji svaka institucija mora da sprovede, te da se pomenuta institucija ponašala krajnje racionalno, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )