FOTO: null

Grupa poslanika i delegata u Parlamentu BiH ne bira destinacije na koje će putovati o trošku države i ne mari da li će ona polučiti bilo kakvu korist, a šampioni po broju destinacija i potrošenom novcu u te svrhe su Senad Šepić, Saša Magazinović i Nermina

Prema podacima Sekretarijata Parlamenta BiH, na službena putovanja parlamentaraca u periodu od 1. januara do 31. avgusta ove godine potrošeno je više od 140.000 maraka.

Po trošku za službena putovanja na čelu liste je poslanik SDA Senad Šepić za čije je račune dato oko 23.000 KM. Iako je Šepić u delegaciji BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zbog čega često putuje na zasjedanja u Strazbur, primjetan je nesrazmjer u odnosu na broj putovanja i troškove drugih članova tog tijela. Prema podacima Sekretarijata Parlamenta BiH, Šepić je putovao u Pariz tri puta, u Strazbur dva, a po jednom je stigao i u Atinu, Talin, Toronto i Budvu.

Putovanja poslanika Saše Magazinovića iz SDP-a, koji je član iste delegacije, koštala su poreske obveznike 15.000 KM. Osim Strazbura, Magazinović je stigao i u Pariz i Stokholm. Poslanik SDA Nermina Kapetanović je takođe u delegaciji pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, ali nije putovala u Strazbur. Kapetanovićeva je boravila u Kopenhagenu, Amanu, Vašingtonu, Beču i Briselu, a kao službeni put u njenom dosijeu je navedena i Banjaluka. Njena putovanja koštala su više od 13.000 maraka.

Na listi slijedi poslanik SNSD-a Milica Marković čija su putovanja koštala 12.200 KM, ali je ona u inostranstvu boravila isključivo u sklopu obaveza kao član delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović stigao je do Strazbura, Tirane, Rabata, Poznanja i Beograda, a od domaćih destinacija u Bijeljinu i Banjaluku i ispostavio račune na oko 10.000 maraka.

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić iz SDS-a putovao je u Split, Zagreb, Rim, Budvu, Strazbur, Frankfurt, Varšavu i Beč na šta je potrošeno oko 7.000 maraka. On je takođe član delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Njegova koleginica iz delegacije i rukovodstva Predstavničkog doma Borjana Krišto, osim u Strazburu, boravila je u Varšavi, Rimu, Frankfurtu, Blajburškom polju, Splitu, Zagrebu i dva puta u Beču. Sa putovanja je donijela račune na oko 6.500 maraka, koje su isplaćene iz budžeta.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da rukovodstvo parlamenta često odobrava službena putovanja iako je jasno da od njih nema nikakvog efekta.

- Ima mnogo putovanja za koja se ne može reći da su racionalna. Neke destinacije službenih putovanja su takve da više djeluju kao dobitak na lutriji nego kao stvarna potreba za prisustvom parlamentaraca. Rukovodstvo Parlamenta bi trebalo da povede računa o tome, naročito s aspekta troškova. Pred kraj godine uvijek se malo više vodi računa o tome jer ponestaje novca. Reda neće biti dok ne budu definisani kriterijumi za službena putovanja - kaže Majkićeva.

Ona kaže da se parlamentarcima ne može zamjeriti na putovanjima u slučajevima kada su članovi delegacija zbog čega su obavezni da prisustvuju zasjedanjima tijela u kojima predstavljaju BiH.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa Ivica Ćavar kaže da poslanici i delegati moraju putovati, ali da su sporni razlozi putovanja i efekti koje ona proizvode.

- Treba uvijek voditi računa o racionalizaciji troškova na svim nivoima, što znači i dobro razmisliti prije odobravanja tih putovanja. Jedan od ključnih parametara prilikom odobravanja putovanja treba da budu očekivani efekti, jer rijetko se dešava da parlamentarci podnose izvještaje sa tih putovanja iz kojih bi trebalo da se vidi zašto su išli na put i koji su konkretni efekti. S obzirom na to da je riječ o novcu građana BiH, javnost treba da ima uvid u to kako i zašto se on troši - kaže Ćavar i dodaje da parlamentarci po svim parametrima imaju skromne rezultate rada u odnosu na visoke plate i brojne privilegije.

Mehmedović

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović samo jednom je putovao u inostranstvo. Iako se ne radi o dalekoj destinaciji, Mehmedović je za boravak u Tirani ispostavio račun na 3.185 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )