FOTO: null

Kradljivci automobila do sada su uspješno nalazili načine da onesposobe sisteme za obezbjeđenje vozila. U potrazi za idealnim sigurnosnim sistemom, dvojica Poljaka su, koristeći najnoviju tehnologiju, napravila zaštitu, koja se ne oslanja na sprave u samo

Kada su lopovi pokušali da ukradu auto Bartlomeja Vlodarčika, kopiranjem signala koji emituje ključ od njegovog automobila, to ga je podstaklo da razmišlja o rješenju kojim bi zaštitio ne vozilo, nego sam ključ.

Većina modernih automobila otključava se tako što se blizu vozila, sa ključa emituje određena frekvencija. I kradljivci su se prilagodili tehnološkom razvoju pa koriste specijni prijemnik, kojim skidaju tu frekvenciju.

"Lopov, obično noću dolazi do zgrade gdje vlasnik živi i drži ključeve od automobila. Pomoću specijalnih prijemnika snima frekvenciju koju ključ od automobila stalno emituje, kroz prozor ili ulazna vrata, šalje taj signal drugom lopovu, koji je pored samog vozila. Taj kradljivac, koristeći samo frekvenciju, ulazi u automobil, pali ga i odlazi", rekao je Vlodarčik.

Izum dvojice Poljaka iz mjesta Sosnovjec mogao bi da riješi taj bezbjednosni problem. Mala sprava, instalira se na bateriju ključeva od automobila, i omogućava vlasniku da blokira signal.

"Inovativnost ovog rješenja je u tome što je u vidu klipa koji se stavlja na bateriju. Mikroprocesor i senzor za pokret koji su dio sprave, automatski prepoznaju da li je ključ u automobilu ili van njega, prepoznaju namjeru korisnika i na osnovu toga blokiraju auto", dodaje on.

Autori nove zaštite kažu da su se ostale kompanije u ovoj oblasti fokusirale na sprave u samom vozilu. Niko nije probao da zaštiti sam ključ, koji je najranjiviji i zapravo je, kako navode, najveća rupa u bezbjednosti automobila. Ističu da je kopiranje signala ključa od automobila trenutno najjednostavniji način za krađu vozila.

Prvi korisnici zadovoljni su novim rješenjem za zaštitu automobila od krađe.

"Zaštita je odlična, sada sam bezbrižan. Sprava nije glomazna, mislim da je pun pogodak", rekao je Adam Kramarc, klijent.

Sprava za zaštitu ključa automobila već je prošla potrebne testove, u prodaji je i može se kupiti za 120 eura.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )