FOTO: null

Za razliku od modernih betonskih struktura koje se tokom decenija raspadaju, rimske građevine su i nakon 2.000 godina maltene netaknute.

Oko 779. godine nove ere Plinije Stariji je u svom djelu Poznavanje prirode napisao da su betonske kontrukcije u lukama izložene stalnom napadu morskih talasa što doprinosi da kamena masa natopljena talasima postane sve jača i jača. I nije pogriješio.

Dok se danas moderne betonske strukture u lukama vremenom raspadaju, rimski stubovi i građevine stare 2.000 godina i dalje odolijevaju rubu vremena i sve su jače. 

Geološkinja Meri Džekson sa Univerziteta u Juti je proučavala minerale i mikrostrukture rimskog betona, kao i vulkanske stjene. Ona i njene kolege su otkrile da je filtriranje morske vode kroz beton dovelo do porasta minerala koji betonu pružaju dodatnu povezanost, objavljeno je u časopisu American Mineralogist.

Rimski recept za beton koji podrazumjeva mješavinu vulkanskog pepela, kalcijum oksida, morske vode i komada vulkanskih stjena, izgleda vremenom postaje još snažniji. 

Naučnici kažu da je to posledica reakcije morske vode sa vulkanskim materijalom u cementu i stvaranju novih minerala koji ojačavaju beton. 

Meri Džekson i njene kolege opisuju kako su analizirali srž betona iz rimskih luka i brana. Naime, ranije su otkrivene čestice aktivne kalcijum-silikatne faze, rijetke supstance koja se veoma teško pravi. 

Mineral, kaže Džekson, uglavnom nastaje u reakciji do koje je dolazilo prilikom mješanja kalcijum oksida, morske vode i vulkanskog pepela, koja je pritom generisala toplotu. Međutim, sada su došli do još jednog otkrića. 

„Otkrila sam slobodni tobermorit koji raste kroz strukturu betona i koji se često povezuje sa filipsitom“, objašnjava ona. 

Džeksonova je otkrila da je u igri bio još jedan proces: vremenom je morska voda koja je prodirala kroz beton, razlagala vulkanske kristale i silicijum, a na njihovom mjestu kristalizovali su se aluminijumski tobermorit i filipsit. 

Ovi minerali su ojačali beton, što je spriječilo rast pukotina, a građevine su vremenom postajale sve snažnije. 

„Mislim da ovo istraživanje otvara sasvim novu perspektivu o tome kako nastaje beton. Ono što mi smatramo procesom korozije, zapravo može dovesti do stvaranja korisnog mineralnog cementa i trajnosti“, objašnjava Džekson. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )