FOTO: null

BIJELJINA - U prvi razred osnovne škole u bijeljinskoj regiji upisano je 1.054 učenika, što predstavlja smanjenje u odnosu na 1.122 prvačića iz prethodne školske godine, rekla je Srni predsjednik regionalnog Aktiva direktora osnovnih škola Milica Perković

U Bijeljini je upisano 919 učenika, u prethodnoj generaciji 954, a 2015. godine bilo je 969 prvačića. 

U Loparama je upisano 65 prvačića, 2016. godine bila su 63 prvaka, a generaciju ranije 75. 

Nova školska generacija u Ugljeviku ima 70 učenika i malobrojnija je od prethodnih koje su imale 105 učenika 2016. godine i 112 đaka godinu ranije. 

Perkovićeva na primjeru tri školske generacije ukazuje na tendenciju opadanja broja djece u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku, uz procjenu da bi već naredne školske godine broj učenika na ovom području mogao pasti i ispod hiljade u generaciji. 

Prema njenim riječima, to je gorući problem sa kojim već treba da se pozabave svi nadležni. 

Perkovićeva je navela da je za razliku od ranijih godina sada primjetan stabilan ili povećan broj djece koja su upisana u područne škole u ruralnim sredinama, dok blaži pad broja upisane djece imaju velike škole u gradu. 

Kao primjer navodi područnu školu u bijeljinskom naselju Dragaljevac gdje su prošle godine upisana 22 prvačića, a ove 44 učenika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )