FOTO: InfoBijeljina

U okviru nove faze Programa za oporavak od poplava - Stambeno zbrinjavanje na području Republike Srpske, planirana je izgradnja 185 stambenih jedinica i sanacija 405 oštećenih objekata.

Nova faza Projekta oporavka od poplava u Republici Srpskoj usmjerena je na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta u Republici Srpskoj kroz izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi, te kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, a sve s ciljem nastavka pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u poplavljenim područjima.


Vrijednost nove faze Projekta za Republiku Srpsku iznosi do 7.701.524 evra /15.062.873 KM/, od čega se 6.800.000 evra /13.299.644 KM ili 88,29 odsto finansira donatorskim sredstvima EU koja su obezbijeđena na osnovu Sporazuma o bespovratnoj pomoći Unije za projekat “Oporavak od poplava u Republici Srpskoj”.

Vlada Republike Srpske treba da obezbijedi do 1.300.000 KM /664.679 evra/ ili 8,63 odsto kao sufinansiranje projekta, a preostali iznos do 463.229 KM /236.845 evra/ ili 3,08 odsto obezbijediće jedinice lokalne samouprave uključene u Projekat.

Stambene jedinice biće izgrađene na građevinskom zemljištu koje je u vlasništvu korisnika ili lokalne zajednice, navodi se u Informaciji o realizaciji projektnih aktivnosti Programa za oporavak od poplava - Stambeno zbrinjavanje na području Republike Srpske u okviru nove faze Projekta oporavka od poplava, koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

U ovoj informaciji se ističe da je jedinica lokalne samouprave dužna izdati sve potrebne dozvole, odobrenja i saglasnosti u zakonski propisanom obliku da bi izvođaču omogućio izgradnju stambenih jedinica, kao i komunalnu infrastrukturu za svaki novoizgrađeni stambeni objekat.

Novoizgrađeni objekti biće tipski, a njihova veličina biće usklađena sa brojem članova domaćinstva.

Predviđena vrijednost novoizgrađenih objekata iznosi između 35.000 do 55.000 KM, a početak izgradnje planiran je u ovom mjesecu.

Prema ovoj informaciji, u Banjaluci, Bratuncu i Šekovićima planirana je izgradnja po pet objekata, Kostajnici, Novom Gradu i opštini Donji Žabari po jedan, Laktašima sedam, Prijedoru i Brodu po četiri objekta, Srpcu šest, Loparama 40, Doboju 20 i Modriči osam objekata.

U Prnjavoru, Šamcu, Vlasenici i Tesliću biće izgrađena po tri objekta, Ugljeviku 12, Zvorniku devet, Petrovu dva i Bijeljini 43 objekta.

Sanacija stambenih jedinica, njih ukupno 405 sa prosječnom projektovanom vrijednošću od 6.500 KM, vršiće se prema predmjerima radova koje će na terenu vršiti inženjeri UNDP.

U Banjaluci će biti sanirano 67 objekata, Gradišci 12, Jezeru četiri, Kostajnici devet, Laktašima 30, Novom Gradu pet, Prijedoru osam, Srpcu 50, Bratuncu četiri, Loparama 15, Šekovićima sedam, Brodu pet, Doboju i opštini Donji Žabar po devet, te Modriči 24 objekta.

Na području opštine Šamac biće sanirano 18 objekata, Ugljeviku i Vlasenici po jedan, Zvorniku i Petrovu po dva, Šipovu četiri i Bijeljini 119 objekata.

Početak sanacije stambenih objekata očekuje se u septembru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )