FOTO: Glas Srpske

Povratak Novaka Đokovića na prvo mjesto ATP liste, fudbaleri Crvene zvezde koji su nakon 27 godina čekanja ponovo zaigrali u Ligi šampiona i titula prvaka svijeta odbojkašica Srbije u Japanu obilježili su sportsku godinu u Srbiji.

Sezonu iz snova, tačnije njen drugi dio, imao je Đoković, u kojeg su mnogi sumnjali i prerano ga otpisali. Povratak srpskog asa na tron je i najveća priča u svijetu sporta u 2018. godini, pošto je nakon operacije lakta u februaru pao na 22. poziciju, koju je zauzimao u maju. Vraćanje u formu naslutio je na Rolan Garosu, kada je zaustavljen u četvrtfinalu, da bi osvajanjem titule na Vimbldonu pokazao da je ponovo onaj stari. Uslijedile su titule na mastersu u Sinsinatiju, US openu i Šangaju i povratak na poziciju koja mu po svemu i pripada.    

Najvažnija sporedna stvar na svijetu bila je u fokusu srpske javnosti, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou. Istorijski rezultat izabranika Vladana Milojevića, koji su u društvu Liverpula, Napolija i PSŽ-a uspjeli da osvoje četiri boda, još dugo će prepričavati svi kojima je crveno-bijela boja u srcu. Veličanstvena pobjeda protiv “redsa” na stadionu “Rajko Mitić” (2:0) najveći je trijumf aktuelnog šampiona Srbije još od osvajanja titule prvaka Evrope u Bariju 1991. S druge strane, “vječiti rival” Partizan nije uspio da izbori plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a kraj godine u Humskoj obilježile su turbulencije i sukobi sa Fudbalskim savezom Srbije. 

Reprezentativni fudbal ponovo je razočarao jer “orlovi” nisu uspjeli da prođu grupu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je trijumfovala Francuska, pošto su nakon uvodne pobjede protiv Kostarike (1:0) doživjeli poraze od Švajcarske (1:2) i Brazila (0:2). Kao što to obično biva nakon neuspjeha, isplivale su sve prljave stvari na površinu. Teško je reći s kim sve selektor Mladen Krstajić nije ušao u konflikt, a epilog svega je činjenica da “orlovi” sigurno neće moći računati na Luku Milivojevića i Matiju Nastasića dok je bivši štoper Šalkea i Partizana na klupi reprezentacije. Da sve ne bi bilo tako crno, Srbija se pobrinula osvajanjem prvog mjesto u grupi Lige nacija, ispred Rumunije, Crne Gore i Litvanije, i osiguranim plasmanom na završni turnir, na kojem će učestvovati ukoliko plasman na Evropsko prvenstvo ne izbore kroz redovne kvalifikacije. S druge strane, mlada reprezentacija Srbije osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo koje će narednog ljeta biti održano u Italiji i San Marinu. 

Nakon što su odbojkaši “dobacili” do polufinala na najvećoj svjetskoj smotri, odbojkašice Srbije otišle su dva koraka dalje i pobjedom protiv Italije u Japanu (3:2) došle do svoje prve titule prvaka svijeta. Srpkinje su tako poslije osvajanja Evropskog prvenstva 2017. godine nastavile da osvajaju titule. Tijana Bošković pokazala je da jedna 21-godišnja djevojka može da nosi cijelu reprezentaciju i uz Brankicu Mihajlović odigrala turnir života. Rođena Bilećanka ponijela je i epitet najbolje odbojkašice na turniru, mada se doprinos ostalih igračica ne smije umanjiti. Srbija je, ujedno, postala jedina zemlja na planeti koja je imala učesnike u polufinalima i u muškoj i u ženskoj konkurenciji na šampionatima svijeta, što je samo dodatno uljepšalo već veoma uspješnu odbojkašku godinu.

Košarkaška godina prošla je u znaku kvalifikacionih prozora, odnosno kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine. Izabranici Aleksandra Đorđevića su, nakon dosta turbulencija, na kraju ipak došli u dobru poziciju, pošto im u posljednja dva duela, protiv Estonije i Izraela, nedostaje jedan trijumf kako bi branili vicešampionsku titulu u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Prvi dio godine obilježili su i nastupi košarkaša Crvene zvezde u Evroligi, ali i poraz od Budućnosti u finalu ABA lige. Tako su “crveno-bijeli” izgubili primat u regionalnom takmičenju i od septembra nastupaju u Evrokupu, gdje su, kao i Partizan, osigurali plasman u drugu fazu. Do promjene je došlo i na klupama “vječitih rivala”, pošto je u Zvezdi Dušana Alimpijevića zamijenio Milan Tomić, dok je Andrea Trinkijeri uskočio umjesto Nenada Čanka u Partizanu. Nastupe srpskih košarkaša “preko bare” obilježio je Nikola Jokić, koji vodi glavnu riječ u Denver Nagetsima, dok se Bogdan Bogdanović odlično privikao na najjaču ligu svijeta.

Ne treba zaboraviti ni da su dominaciju u bazenu nastavili srpski vaterpolisti četvrtom uzastopnom titulom šampiona Evrope. “Delfini” su u finalu Evropskog prvenstva u Barseloni savladali domaćina Španiju poslije boljeg izvođenja peteraca (7:7, 5:3) i ponovo potvrdili da su najbolja ekipa svih vremena. Momci Dejana Savića postali su prva reprezentacija koja je uspjela da četiri puta uzastopno dođe do evropskog trona, a titula u Španiji bila je ukupno 26. zlato na najvećim takmičenjima za Srbiju. “Delfini” su uzeli zlato i na Mediteranskim igrama u Taragoni.

Ivana Španović okitila se zlatnom medaljom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu u martu skočivši 6,96 metara u četvrtoj seriji, ali je na kraju ostao žal jer je finale Evropskog prvenstva u Berlinu morala da propusti zbog povrede Ahilove tetive. U februaru su održane i Zimske olimpijske igre u Pjončangu, a čast srpskog sporta branili su skijaši Nevena Ignjatović, Marko Vukićević i Marko Stevović, te nordijski skijaš Damir Rastić, koji nisu stigli do odličja. Rukometašice Srbije zaustavljene su u drugom krugu na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, dok su srpski basketaši treći put u nizu osvojili titulu prvaka svijeta.   

Savić najbolji u RS

Kajakaš Darko Savić izabran je za najboljeg sportistu Republike Srpske za 2018. godinu u Izboru “Glasa Srpske”. Odbojkaši Mladosti i odbojkašice Bimal Jedinstva potvrdili su dominaciju u Premijer ligi BiH, pošto su bez većih problema osvojili šampionske titule, dok su na evropskoj sceni još uvijek u igri za četvrtfinale CEV kupa. U septembru je održan i ABA Superkup u Laktašima, gdje je najboljih osam timova regionalne lige iz prošle sezone privuklo veliku pažnju ljubitelja igre pod obručima. Po 17. put održan je teniski čelendžer u Banjaluci, a titula je otišla u ruke Alesandra Đanezija, dok je u 50. izdanju TV turnira šampiona u Doboju slavio slovački Tatran. Banjaluka je 12. put bila cilj tradicionalne biciklističke trke “Beograd - Banjaluka”, dok je u aprilu održana i Međunarodna ulična trka “Prijedor 2018”.

Cerićeva bez premca u BiH

Kada je sport BiH u pitanju, 2018. godinu obilježila je džudistkinja Larisa Cerić, koja je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Bakuu i srebro na Evropskom šampionatu u Tel Avivu, te brojna druga odličja. Ona se nalazi na samom vrhu svjetske rang-liste. Sportisti iz BiH sa Mediteranskih igara u Taragoni vratili su se sa pet medalja, od kojih su četiri osvojene u atletici, a jedna u ženskom tenisu. Fudbalska reprezentacija BiH osvojila je prvo mjesto u grupi Lige nacija i osigurala plasman u najviši rang, dok je teniser Damir Džumhur, nakon nešto slabijeg drugog dijela sezone, pao na 47. mjesto. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončangu čast je branilo četvoro takmičara, koji su bili daleko od medalja.

Otišla legenda ringa

Sport Republike Srpske 4. septembra ostao je bez jedne od najvećih ikona - legendarnog boksera Marijana Beneša. Poslije duge borbe sa bolešću, jedan od najvećih simbola bivše države izgubio je bitku u 67. godini. Svi su ga obožavali i mnogi ga smatraju najvećim bokserom Jugoslavije, čovjekom plemenite duše i velikog srca. Rođen u Beogradu, odrastao u Tuzli, u Bokserski klub Slavija došao je 1967. godine. Bio je devet puta prvak BiH, četiri puta šampion Jugoslavije... Na Evropskom prvenstvu u boksu 1973. u Beogradu bio je šampion u lako-velter kategoriji. Na profi-ring zakoračio je 1977, a već 17. marta 1979. godine pred prepunim “Borikom” osvojio je titulu u EBU verziji, nokautiravši Francuza Žilbera Koena u četvrtoj rundi. Bio je pop-ikona. Kao mali je naučio da svira klavir i violinu, kasnije flautu i harmoniku, pisao je poeziju i pokazao svijetu da ljudi iz ringa nisu samo bokseri, već i mnogo, mnogo više.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )