FOTO: glassrpske

BANjALUKA - Proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika razobličiće nedemokratsko stanje u BiH, rekao je savjetnik odbrane predsjednika Srpske Anto Nobilo.

Nobilo je rekao da je završio analizu cijelog slučaja protiv predsjednika Srpske i dao svoje preporuke u kom pravcu bi trebalo da ide odbrana, ne otkrivajući detalje.
 
„Mislim da će ovaj postupak, pored klasične odbrane predsjednika Republike Srpske, razobličiti jedno stanje koje nije održivo i demokratsko i suprotno je svim principima vladavine prava u Evropi“, rekao je Nobilo.
 
On je ocijenio da u BiH postoji situacija jedinstvena u Evropi da jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i da je ravnopravna ili čak nadređena predstavnicima naroda i parlamentima u BiH.
 
„Ne znam ni za jedan takav slučaj, to jednostavno nije demokratski, a održavanje ovakve situacije ne doprinosi suverenosti BiH i predstavlja prepreku za ulazak BiH u EU“, rekao je Nobilo za RTRS.
 
Na ovim prostorima, istakao je Nobilo, posljednji koji je donosio takve zakone bio je Aleksandar Karađorđević i ta vladavina nije dobro završila niti za njega, niti za narode koje je vodio.
 
On je istakao da u BiH postoji jedno privremeno stanje stvoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u kome se ne samo održao visoki predstavnik, već su mu godinama širena ovlašćenja.
 
Nobilo je ukazao da je visoki predstavnik sa ovlaštenjima koje je sam sebi dao faktički postao prepreka demokratskom razvoju BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 6 )