FOTO: null

Stravični zločini pomahnitalih ubica i naoružanih pljačkaša uvijek nailaze na zgražavanja i šok, a kada tako nešto počini žena, zaprepašćenje je još veće.

Zločini nisu strani ni nježnijem polu, o čemu govori podatak da se u dva zatvora za žene u BiH nalazi 61 osuđenica. Najmlađa ima 20 godina, a najstarija 63 godine. Prema podacima ministarstava pravde RS i FBiH zatvorenice su u najvećem broju slučajeva iza brave zbog ubistava. Slijede ih one sklone zloupotrebi droga, krađama, prikrivanju, prevari, ali i zloupotrebi službenog položaja. U jedinom zatvoru za žene u RS, Kula u Istočnom Sarajevu, trenutno boravi 15 osuđenica, dok se iza rešetaka u KPZ Tuzla nalazi 46 žena na izdržavanju kazne. Najveći broj osuđenica je između 30 i 40 godina. U Ministarstvu pravde RS su istakli da u zatvorima nema maloljetnica koje izdržavaju kaznu, dok nisu mogli da kažu koliko žena "leži" zbog ubistva, a koliko zbog drugih djela.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa FBiH, zbog ubistva je iza rešetaka 16 žena. One kazne izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Tuzli.

Žene se na zločin odlučuju iz nesigurnosti, ljubomore, te zbog uticaja nezdravog odrastanja u disfunkcionalnoj porodici. Teška ubistva uglavnom čine u nervnom rastrojstvu i iz straha, a njihove žrtve su obično bračni partneri ili ljubavnici. Motiv je obično osveta zbog višegodišnjih fizičkih i psihičkih zlostavljanja.

Vještak sudske psihijatrije Bogdan Stojaković je naglasio da je kod žena okidač za zločin vrlo često afekat izazvan nekom stresnom situacijom.

- Žene se često osjećaju slabije i teže mogu da odgovore na neke izazove, pa je to jedan od uzroka koji ih dovede u stanje afekta i natjera da počine zločin. U te uzroke možemo ubrojati nervno rastrojstvo, ljubomoru i nesigurnost - kaže Stojaković.

Žene u nekim slučajevima postupaju čak i agresivnije od muškaraca. Uzrok je, smatra on, upravo ta nesigurnost, jer su slabiji pol.

Prema podacima Ministarstva pravde RS, najviše žena izdržava kaznu u rasponu od pola do deset godina zatvora. Među pripadnicama nježnijeg pola s najvećom kaznom nalazi se Jelena Tegel, koja će zbog ubistva provesti više od decenije iza rešetaka. Ona je 2008. osuđena na 15 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Saše Ilića (31) zvanog Španac. Ovaj monstruozni zločin učinila je zajedno sa momkom Aleksandrom Miljatovićem iz Banjaluke, koji je osuđen na 16 i po godina zatvora. Mučko ubistvo Ilića, koje je šokiralo Banjaluku, dogodilo se 30. avgusta 2007. na parkingu banjalučkog Kliničkog centra. Tegelova i Miljatović ubili su Ilića s namjerom da se dokopaju njegovog luksuznog BMW-a 750, čijom prodajom bi sebi kupili stan. Više od decenije iza rešetaka provešće i Dušanka Mihajlović (60), koja je 2010. ubila svog nevjenčanog supruga Boška Šipku (68). Ona je u banjalučkom Okružnom sudu osuđena na 12 godina zatvora i to na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Brutalni zločin, zbog kojeg je sada u zatvoru počinila je 11. maja 2010, a presuda joj je izrečena u septembru iste godine. Ona je supruga napala nakon svađe i izudarala ga drškom od stola po glavi. Šipka je spas pokušao naći u svinjcu, ali ga je Dušanka tu sustigla, brutalno pretukla i onesvijestila, a zatim zapalila svinjac.

Prema dosadašnjoj sudskoj praksi, većina žena koje su počinile stravična ubistva osuđene su da kaznu izdržavaju u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. Među njima je Edina Dizdarić (38) iz Krupe. Ona je u neuračunjivom stanju ubila svog petogodišnjeg sina M. M. i supruga Radu Mudrinića. Zbog neuračunjivosti u banjalučkom Okružnom sudu oslobođena je krivične odgovornosti, ali je upućena na prisilno liječenje u zatvorenu psihijatrijsku kliniku.

Jedna od najmlađih žena koja boravi iza kapija zatvora osuđena je zbog šverca droge. Riječ je o Bojani Prizović (20), kojoj je zbog učešća u švercu narkoticima Vrhovni sud RS krajem maja izrekao pravosnažnu kaznu od dvije godine zatvora. Prema presudi, ona je bila dio sedmočlane organizovane kriminalne grupe koja je preprodavala heroin, marihuanu i metadon na području Banjaluke i Gradiške u toku 2014.

Da žene čine i zločine iz koristoljublja govori i slučaj blagajnice Rajfajzen banke Sanje Meseldžija-Gvožđar iz Banjaluke, koja je osuđena na osam godina i četiri mjeseca zatvora zbog pronevjere 2,2 miliona maraka. Ona je u zatvor dospjela jer je od 25. decembra 2006. do 25. septembra 2007. neovlašćeno isplaćivala sredstva sa računa oročenih depozita 27 klijenata, sa kojima je pravo raspolaganja imala banka.

Raspon kazni

Prema podacima Ministarstva pravde RS u zatvorima trenutno samo jedna žena izdržava kaznu u dužini od 15 do 20 godina zatvora. Po tri žene izdržavaju kazne u rasponu od šest mjeseci do godine i od godine do dvije. Isti toliki broj žena osuđen je i na kaznu od pet do 10 godina. Po dvije pripadnice nježnijeg pola izdržavaju kazne od dvije do tri i od 10 do 15 godina robije. U Ministarstvu pravde RS su kazali da ne mogu da otkrivaju identitet osuđenica, niti da otkrivaju detalje, zbog čega su se one našle iza rešetaka.

******

- Najveći broj osuđenica je između 30 i 40 godina

- Najmlađa osuđenica ima 20 godina, a najstarija 63 godine.

- Jelena Tegel i Dušanka Mihajlović izdržavaju najveće kazne u RS od 15 i 12 godina robije

- Zbog ubistva u FBiH kaznu izdržava 16 žena

- U maloljetničkom zatvoru trenutno nema žena

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )