FOTO: null

Umjetnička radionica – duborez „ZORA“ nastala je sa željom očuvanja starih umjetničkih zanata kao plod dugogodišnjeg rada i iskustva umjetnika Momčila Vukovića iz Bijeljine.

Umjetnička radionica „Zora“ oformljena je maja 2016. godine sa  prevashodnom namjerom očuvanja, zaštite i pospješivanja razvoja starih proizvodno - umjetničkih zanata.

Vođeni idejom očuvanja tradicije, umjetnosti i duhovnosti radionica „Zora“ bavi se duborezom i izradom ukrasnih predmeta od drveta, te ikonopisom i kaligrafijom. 

Svi predmeti izašli iz ove umjetničke radionice su unikatni ručni radovi iz domena starih umjetničkih zanata. 

Iz oblasti duboreza posebno se izdvajaju svatovske ploske, ikone, triptih – mali kućni ikonostas, crkveni ikonostas, zatim sve vrste crkvenog namještaja, skulpture i razni drugi motivi.  

„Najznačajniji naši dosadašnji radovi su tri kompletna crkvena ikonostasa, mnoštvo pratećeg sadržaja u crkvi kao što su pjevnice, cjelivaonice, Hristov grob  i drugi dijelovi crkvenog enterijera urađeni u saradnji sa stolarskim radionicama. Takođe od značajnijih radova mogu se navesti brojne kompozicije urađene u duborezu „Seoba Srba“, „Tajna Večera“,  „Kosovka djevojka“ i mnoge druge“, kažu iz umjetničke radionice „Zora“

Prateći kulturne događaje grada i regije, ova umjetnička radionica učestvovala je do sada na brojnim izložbama.

Među najtraženijim  predmetima izrađenim od drveta je svatovska ploska, koja se radi na stari način, sa svim željenim motivima i posvetama.

Ove godine „Zorina“ svatovska ploska dospjela je čak i u daleku Australiju. „Zorina“  djela ukrašavaju brojne domove u inostranstvu: Švajcarskoj, NJemačkoj, Austriji, Norveškoj...

Umjetničke radove proizašle iz ove radionice možete pogledati  na fb stranici: Umjetnička radionica -  Duborez „ZORA“.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )