FOTO: null

Bijeljinska filijala Zavoda za zapošljavanje predlaže da se gradska uprava prioritetno uključi u rješavanje problema nezaposlenosti, s ciljem smanjenja enormno visoke stope nezaposlenosti na području Bijeljine.

"Ovo bi trebalo da bude jedan od prioritetnih zadataka gradske uprave koji treba shvatiti ozbiljno i početi sa aktivnostima radi sprečavanja daljeg rasta stope nezaposlenosti i radi povećanja stope zaposlenosti", navodi se u Informaciji bijeljinske Filijale o stanju nezaposlenosti koju će Skupština grada razmatrati na sjednici zakazanoj za srijedu, 3. decembar.

U bijeljinskoj Filijali ističu da jedna od prvih mjera treba da bude ispunjavanje ciljeva i zadataka Strategije zapošljavanja Republike Srpske, tako da se sačini operativni plana zapošljavanja za iduću godinu za Bijeljinu, na osnovu Akcionog plana zapošljavanja Vlade Srpske. "Ha osnovu sačinjenog i usvojenog operativnog plana grada Bijeljina potrebno je planirati sredstava u gradskom budžetu za sljedeću godinu, kojima bi se realizovao operativni plan, sačinjen u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Pepublike Srpske, pri čemu treba voditi računa o kriznim i teško zapošljivim kategorijama stanovništva", navodi se u Informaciji.

U Informaciji se navodi i da je u budžetu grada Bijeljina, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, neophodno planirati sredstva za stipendije učenika srednje škole koji upišu zanate, te raditi na promociji tih zanimanja kod roditelja i učenika nakon završetka osnovne škole. U srednjim školama neophodno je planirati odjeljenja za nekoliko traženih i profitabilnih zanata kojima se otvara mogućnost za lakše započinjanje vlastitog biznisa kao što su limari, keramičari, stakloresci, zidari, monteri centralnog grijanja, vodoinstalateri i slično, i tim učenicima obezbijediti praktičnu nastavu u saradnji sa Zanatsko-preduzetničkom komorom regije Bijeljina.

Podsticajima iz gradskog budžeta treba stimulisati i poljoprivrednike da bi gazdinstva registrovali u gradskoj upravi, kao poljoprivredno gazdinstvo ili u Privrednom sudu kao društvo sa ograničenom odgovornošću /DOO/, čija je osnovna djelatnost poljoprivreda. Podsticaj bi mogao biti oslobađanje tih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od obaveza plaćanja doprinosa za prvu godinu nakon registracije ili davanje podsticajnih sredstava za zapošljavanje užeg člana njihove porodice, da bi se trajno bavili poljoprivredom kao osnovnim zanimanjem, predlažu iz Filijale za zapošljavanje.

S ciljem podizanja stope zaposlenosti neophodno je razvijati i turistička zanimanja kao što je "turistički vodič" i Bijeljinu učiniti gradom koji ima šta da pokaže kada je riječ o istoriji i tradiciji i savremenim trendovima u oblasti turizma - banjskog, istorijskog ili kulturnog.

Filijala predlaže i uvođenje nagrade za poslodavce koji zaposle više radnika ili koji žele da prošire proizvodnu djelatnost stvarajući uslove za novo zapošljavanje, kao i za poljoprivrednike koji postižu značajnije rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, naročito u izvozu vlastitih proizvoda. Kao jednu od mjera iz Filijale za zapošljavanje ističu i potrebu da se u gradkom budžetu za 2015. godinu planiraju i finansijska sredstva za nezaposlene mlade bračne parove, s ciljem rješavanja njihovog stambenog statusa.

Posebno je važno da u budžetu grada za sljedeću godinu budu planirana veća sredstva za rješavanje problema demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca u vidu jednokratne pomoći, ukazuju iz Filijale. U informaciji se navodi da je kao jednu od mjera za podsticaj zapošljavanju neophodno uvesti i budžetom planirati novac za prekvalifikaciju, obuku i dokvalifikaciju nezaposlenih lica, posredstvom Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, za zanimanja koja će im obezbijediti radna mjesta.

"U Semberiju konačno treba dovesti ozbiljnog stranog investitora koji će zaposliti veći broj radnika, jer Semberija i Bijeljina pružaju ogromne mogućnosti i za domaće i za strane investitore. Ovo je neophodno, ali prije toga treba smanjiti ili osloboditi investitore obaveza i taksa, koje su sada predviđene, odnosno ambijent im učiniti prihvatljivijim", navodi se u Informaciji bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )