FOTO: null

Zbog drakonskih poreza motore su registrovali uglavnom u Federaciji ili u Brčkom. Vlada je konačno popustila pred zahtijevima motociklista koji će od sada regiistraciju plaćati i po četiri puta nižoj cijeni. Umjesto dosadašnjih 600 maraka porez na luksuz

“Sada  će opterećenja u Republici Srpskoj i u Federaciji biti približno identična. Međutim moramo i dalje znati da se u Federaciji i dalje to nalazi na kantonima i neće biti ujednačeno. Po našim procjenama ukoliko bi se zadržao sadašnji broj motocikla registrovanih u Republici Srpskoj na godišnjem nivou poslije ovih smanjenja bilo bi manje oko 60 hiljada maraka u budžetu Republike Srpske, ali smo sigurni da će biti više prijavljenih motocikla u Republici Srpskoj”, izjavio je Zoran Tegeltija,  ministar finansija RS.

Bilo je komplikovano i naporno pričaju bajkeri koji su više puta potpisivali peticiju za ukidanje ili smanjenje poreske stope.  Obradovalo ih je pričaju kada su vidjeli Vladinu inicijativu, i kada su za prijedlog o smanjenju poreza svi poslanici podigli ruke.

“Ako sam ja morao iz Trrebinja da upalim motor i da odem u Mostar da podnesem zahtijev, da zamolim nekoga da ga prenesem na njega, da podnesem zahtijev da registrujem taj motor, da molim čovjeka da mi da punomoć da vozim taj motor. Sve sam to morao da činim da bi izbjegao taj neki enormno visok porez koji je bio kod nas”, rekao je Vučko Bašić iz TNT kluba Trebinje.

Biće više para i u budžetu i u džepovima, procjenjuju bajkeri jer više nikom neće pasti na pamet da svog dvotočkaša registruje u drugom entitetu. A takvih je do sada bilo na stotine.

“Ako uzmete motocikl koji vrijedi 20 hiljada, vi plaćate porez na luksuz, a audi jedan koji košta 100 hiljada on nije luksuz i ne plaćaju porez na luksuz. Pokušavali smo više puta kroz razne institucije i nismo uspijevali. Konačno ovo je ušlo u skupštinsku proceduru”, kazao je Igor Burlica iz TNT klubaTrebinje.

Ipak za vlasnike skutera i motora male kubikaže cijene će o dove sezone biti veće za pet odnosno 15 maraka. Odluka o novim poreskim stopama stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku – taman pred turističku sezonu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )