FOTO: null

Novi pregovori Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS sa dobavljačima urodili su plodom, tako da je FZO RS uspio da snizi cijene za 44 lijeka komercijalnih naziva, odnosno pet generičkih, koji se nalaze na listi medikamenata koji se izdaju na recept.

Iz FZO RS nam je potvrđeno da su lijekovi jeftiniji u prosjeku do pet odsto, a nove cijene su počele da se primjenjuju od juče.

"To znači da će i osiguranici za ove lijekove plaćati nešto manju participaciju nego do sada. Riječ je o lijekovima za liječenje određenih vrsta herpesa, zatim za krvni pritisak i za oboljenja želuca", potvrdili su nam iz FZO RS.

Konkretno, u pitanju su tri generička lijeka koji se nalaze na listi A, a to su aciklovir 200 mg (zastupljen na listi sa tri komercijalna lijeka), enapril + hidrohlorotiazid (20+12,5) mg (zastupljen sa devet komercijalnih lijekova), te enapril 10 mg (zastupljen sa 16 komercijalnih lijekova).

"Cijene su snižene i za dva generička lijeka za oboljenja želuca koji se nalaze na listi B, a to su lansoprazol 15 mg u kapsulama (zastupljen sa šest komercijalnih lijekova) i lansoprazol 30 mg u kapsulama (zastupljen sa 10 komercijalnih lijekova)", naglasili su iz FZO RS.

Primjera radi, ranija puna cijena kutije aciklovira od 25 tableta po 200 miligrama bila je 15,22 KM, a sada je 14,45 KM.

"Prema procjenama, zahvaljujući ovom sniženju cijena, FZO RS bi do kraja godine trebalo da ostvari manje troškove za ove lijekove za oko 35.000 KM, ukoliko se zadrži dosadašnja dinamika njihovog propisivanja", naglasili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

I to nije sve: iz Fonda očekuju da će u narednom periodu postići još značajnija sniženja cijena pojedinih lijekova.

"Fond, inače, u kontinuitetu nastoji da u pregovorima sa dobavljačima snižava cijene lijekova zastupljenih na listi FZO RS", naglašavaju iz FZO RS, te podsjećaju da su i prošle godine snižene cijene za oko 300 lijekova komercijalnih naziva i to u prosjeku za oko 14 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )