FOTO: Srna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom tekovinom EU jer nije dobio podršku poslanika iz Republike Srpske, te je upućen na naknadno usaglašavanje.

Poslanici iz Republike Srpske danas nisu podržali ni Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, zbog čega ovaj zakonski prijedlog nije prošao.
 
Predlagač je bio poslanik SDA Denis Zvizdić, koji je u obrazloženju naveo da je cilj da se proširi opseg inkriminišućeg govora mržnje na nivou cijele BiH na način da to ne bude samo nacionalna, rasna i vjerska mržnja, nego i svaki drugi oblik usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe.
 
Nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije ovog doma parlamentarna procedura je obustavljena za Prijedlog zakona o Visokom tužilačkom savjetu BiH, Prijedlog zakona o Visokom sudskom savjetu BiH, kao i za Prijedlog zakona o Kancelariji disciplinskog tužioca BiH. Predlagači su bili poslanici iz Kluba DF-a.
 
Danas je usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.
 
Podršku poslanika dobio je prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, koji predlaže inicijativu za dopunu dnevnog reda prošle sjednice ovog doma, a kojom traži da se Savjet ministara zaduži da u roku od sedam dana Predstavničkom domu dostavi Program reformi odbrane za 2019. i 2020. godinu, koji je usvojen od nadležne komisije, te dokument NATO-a, isti koji je aprila ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu.
 
Poslanici su podržali prijedlog zaključka poslanika Јasmina Emrića povodom rasprave o interpelaciji poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta, kojom traže da Predstavnički dom traži od Savjeta ministara da u roku od 60 dana pripremi i dostavi na razmatranje i usvajanje Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom kovida 19 i oporavka privrede u BiH za period 2021. do 2025. godine.
 
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, po hitnom postupku, danas nije dobio podršku poslanika, te će biti upućen na naknadno usaglašavanje, kao i Prijedloga zakon o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, odnosno finansiranje izbora kada je na snazi privremeno finansiranje.
 
Poslanici nisu podržali da se o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH raspravalja po hitnom postupku, pa će izjašnjavanje o proceduri biti upućeno na usaglašavanje.
 
U drugom krugu glasanja prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija.
 
Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu danas nije dobio podršku poslanika.
 
Poslanici su podržali inicijativu poslanika iz Kluba SDA kojom predlažu da Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara za Predstavnički dom sačini izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga BiH.
 
Na današnjoj sjednici usvojena je i inicijativa poslanika Aide Baručije, Branislava Borenovića, Dženana Đonlagića, Edite Đapo, Јasmina Emrića, Mirjane Marinković Lepić, Saše Magazinovića i Šemsudina Mehmedovića kojom traže da Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije dostavi parlamentu BiH izvještaj o radu za period od 2018 do 2020. godine.
 
Poslanici su danas podržali modifikovanu nicijativu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta kojom traže da se Savjetu ministara predloži da u roku od 180 dana formira centralni nabavni organ radi optimizacije procesa javnih nabavki, postizanja ušteda i povećanja stepena odgovornosti u trošenju budžetskog novca u institucijama BiH.
 
Danas nije usvojen izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu jer nije bilo potrebne većine iz FBiH, dok je izvještaj o realizaciji izdatih isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu usvojen.
 
Poslanici su danas usvojili zaključak da se Prijedlog odluke o imenovanju članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH vrati Savjetu ministara na doradu.
 
Predstavnički dom imenovao je danas Elvira Lemeša za člana Upravnog odbora Јavnog radio-televizijskog servisa BiH iz bošnjačkog naroda, iz hrvatskog Valentinu Rupčić, iz srpskog naroda Rajka Radovanovića, te iz reda ostalih Slavka Roliha.
 
Poslanici nisu podržali zaključak kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Savjeta ministara i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da hitno, a najduže sedam dana od dana donošenja ovog zaključka, izrade i u parlament BiH po hitnom postupku upute Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.
 
Za zaključak nije bilo potrebne većine iz FBiH.
 
Podršku poslanika nije dobila nicijativa Saše Magazinovića, kojom traži da se Savjet ministara zaduži da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi zakon o porezu na digitalne usluge. Za inicijativu nije bilo potrebne većine poslanika iz Republike Srpske.
 
Poslanici su danas dali saglasnost za ratifikaciju ugovora o grantu za projekat Koridor "Pet ce" - drugi dio, na poddionici tunel Zenica - Donja Gračanica i na poddionici Buna-Počitelj, kao i za ratifikaciju Amandmana dva na Sporazum o grantu u okviru investicionog granta SIDA BiH "Mjunik votsan" /Munic WatSan/, čime je današnja sjednica okončana.
 
Borjana Krišto, koja predsjedava Predstavničkim domom, rekla je da će naredna sjednica biti održana 15. juna.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )