FOTO: radiogradiška

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je prohodna, a niska temperatura pogoduju formiranju poledice, naročito u višim predjelima, preko prevoja, mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, a posebno izdvajaju dionicu regionalnog puta Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje gdje se putnička vozila kreću otežano, dok teretna vozila ne mogu proći.
 
Vozačima se savjetuje da voze oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.
 
Saobraćaj je obustavljen zbog klizišta na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, a zbog snježnih smetova zatvorena je dionica regionalnog puta R-433 Ulog – Klanci /Prevoj Morine/.
 
Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-I 105 Modriča1-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republika Sroska/Federacija BiH /Karuše/, planirano je da radovi traju do 30. juna. iz AMS vozače mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
 
Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta M-17, dionica Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja, planirano je da radovi traju do 1. jula 2021. godine.
 
Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 3106, dionica Tedin Han-granica Republika Srpska/FBiH /Križ/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. /Radovi su planirani do 31. juna/.
 
Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik–Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.
 
Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši /stara oznaka M-16/ u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše.
 
Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja (osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova). Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela "Ćubić" se preusmjeravaju na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. /Radovi su planirani do 19. aprila/
 
Auto-savez Srpske preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste autoput "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.
 
Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu M-I 114 /stara oznaka M5/, dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Iz ovog saveza vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
 
Na dionicima puta međuentitetska linija Stanić Rijeka – Doboj - međuentitetska linija Karuše /5. februara - 20. februara / kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.
 
U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik. ( do 1. juna /
 
U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 07 do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno 5 minuta.
 
Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i 2. mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.
 
Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.
 
Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.
 
Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.
 
Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.
 
Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.
 
Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
 
U informativnoj službi Auto-moto saveza u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS o
vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.
 
Zbog izvođenja radova na izgradnji priključaka za benzinsku stanicu, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-I 101 dionica Banjaluka 1 – Banjaluka 2 (Krajiških brigada). Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno. Radovi su planirani do 13. marta.
 
U Federaciji BiH u toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.
 
Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.
 
Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/.
 
Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.
 
Zbog aktuelnih radova izdvajaju se i putevi: Stupari-Živinice, Drvar - Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.
 
Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.
 
Na graničnom prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlj/) moguć je prelazak granice u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.
 
Državljani BiH koji putuju tranzitom kroz Hrvatsku, za ulazak u Srbiju, moraju imati negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 časova. Isto važi i za državljane Srbije koji koriste tranzit kroz Hrvatsku, moraju imati ovaj test negativan ne stariji od 48 časova za ulazak u BuH.
 
BiH je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )