FOTO: null

Srbija je posvećena dobrosusjedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića odloži, neće promijeniti dobre namjere Srbije prema svim građanima Bi

U saopštenju Pres službe Predsjednika se navodi da će Nikolić uvijek doći u zvaničnu posjetu BiH, kada sva tri člana Predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Srbija, kako se navodi, značajnu pažnju posvećuje negovanju kvalitetnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Štaviše, kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga trebalo je da bude sutrašnja posjeta Sarajevu i susret sa članovima Predsjedništva BiH.

- Nažalost, umjesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, uslijedio je zahtjev za odlaganje susreta, kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima - navodi se u saopštenju.

Srbija je, ističe se, uvijek spremna na razgovor u cilju postizanja dogovora o svim pitanjima od obostranog interesa dvije zemlje.

- Zahtjev za odlaganje posjete podsjeća na 2012. godinu, kada član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije došao u Beograd, pravdajući se sličnim razlozima. Tokom tri godine mandata, predsjednik Srbije je pokazao iskrene namjere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona - navodi se u saopštenju.

Štaviše, navodi se, tokom prošlogodišnjih poplava, predsjednik Nikolić je inicirao da Bosna i Hercegovina bude dio donatorske konferencije koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za otklanjanje posljedica poplava i pomoći ugroženim područjima.

- Tokom tri godine, moglo bi se reći da su odnosi Srbije i BiH postali veoma dobri. Ta činjenica očigledno nekome nije odgovarala, pa je procjenjeno da dobrosusjedsku saradnju treba pokvariti. Međutim, Srbija neće odstupiti od politike mira, stabilnosti i saradnje, zato što je ona jedina moguća i jedina razumna - ističe se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )