FOTO: twiter

Srpski košarkaš i centar Denver Nagetsa Nikola Jokić zvanično je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Ovo je druga MVP nagrada za Jokića, koji je tu čast zaslužio i prošle sezone.

Postao je 13. igrač koji je osvojio nagradu u uzastopnim sezonama, čime se pridružio Karimu Abdul-DŽabaru, Janisu Adetokumbu, Lariju Birdu, Viltu Čamberlenu, Stefenu Kariju, Timu Dankanu, Lebronu DŽejmsu, Medžiku DŽonsonu, Majklu DŽordanu, Mozesu Melounu, Stivu Nešu i Bilu Raselu.

Jokić je dobio 875 poena od globalnog panela od 100 sportskih novinara i emitera, dok je centar Filadelfija DŽoel Embid završio na drugom mjestu sa 706 bodova.

Bek Milvoki Baksa Janis Adetokumbo završio je na trećem mjestu sa 595 poena, a slijede bek Finiks Sansa Devin Buker sa 216 poena i bek Dalas Maveriksa Luka Dončić sa 146 poena.

Jokić je drugi evropski igrač koji je više puta osvojio nagradu, pridruživši se Adetokumbu, koji je bio MVP u sezonama 2018-19. i 2019-20.

U svojoj sedmoj NBA sezoni, Jokić je u prosjeku bilježio 27,1 poena, 13,8 skokova, 7,9 asistencija, 1,47 ukradenih lopti i 0,85 blokada po utakmici, postavljajući najbolje rezultate u karijeri u svakoj kategoriji osim u asistencijama.

Jokić, koji je odigrao 74 utakmice i prosječno igrao 33,5 minuta, bio je šesti u NBA po poenima, drugi po skokovima, osmi po asistencijama, 12. po ukradenim loptama i 33. u blokadama po utakmici.

Predvodio je ligu u ukupnom broju skokova - 1.019 i odbrambenim skokovima - 813. NJegov najveći procenat u karijeri od 58,3 odsto pogodaka iz igre bio je osmi najveći u NBA ligi.

Jokić je postao prvi igrač u istoriji NBA koji je zabilježio najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u sezoni i prvi igrač sa prosjekom od najmanje 25 poena, 13 skokova i šest asistencija u sezoni.

Predvodio je NBA u tripl-dablovim sa 19 i dabl-dablovima sa 66, oba rekorda u jednoj sezoni za igrača Nagetsa.

Jokić je osvojio četvrtu uzastopnu NBA Ol-star selekciju i drugi uzastopni Ol-star start. Po dva puta je proglašen za igrača mjeseca i nedjelje Zapadne konferencije.

Predvođeni Jokićem, Nagetsi su se četvrtu sezonu zaredom plasirali u NBA plej-of.

Nagetsi su izabrali Jokića kao 41. pika tokom druge runde NBA drafta 2014. godine.

Prošle sezone je postao igrač sa najnižim draftom koji je osvojio NBA nagradu za najkorisnijeg igrača, sa izuzetkom trostrukog dobitnika Mozesa Melouna, koji nije izabran na NBA draftu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )