FOTO: infobijeljina.com

Dvadesettrogodišnji Nikola Grujić iz Lopara, student četvrte godine Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta „Sinergija“ u Bijeljini, na studentskom takmičenju iz programiranja koje je održano u Barseloni od 3. do 5. maja, osvojio je drugo mjesto.

Nikola je bio u timu sa dvojicom vršnjaka iz Srbije i Njemačke, a znanje su odmjerili sa oko 750 studenata iz cijelog svijeta.

Prestižno studentsko takmičenje u Barseloni ovom mladom čovjeku je dragocjeno iskustvo. 

 

- Na početku takmičenja dobili smo zadatak - web aplikacija, mobilna aplikacija, model mašinskog učenja i slično. Naša tema bila je pronaći najsličnije odijelo u skupu od 120.000 različitih. Projekat smo radili 36 sati bez prestanka. Napravili smo web aplikaciju koja uz pomoć mašinskog učenja omogućava bilo kome da virtuelno „obuče“ različite komade odjeće, a da pritome ne mora iću u radnju koja to prodaje. Kupac, takođe, može da u bogatom asortimanu vidi odijela najsličnija tome koje ga zanima. I organizatori i sponzori su bili oduševljeni  našim radom, ali istina je i da je tim iz Španije bio bolji. Konkurencija je bila veoma velika i jaka, ali nisam imao tremu. Imao sam priliku da upoznam drugu kulturu, studente iz Australije, Amerike, Afrike i drugih zemalja svijeta  i vidim način na koji oni rade - priča Nikola za portal InfoBijeljina. 


Rješavanje problema, struktura podataka i algoritmi, oduvijek su ga, kaže, zanimali. U oblasti programiranja i računarstva dokazao se više puta. 

- Na republičkom takmičenju iz programiranja sam dva puta osvojio prvo mjesto. Učestvovao sam na  međunarodnim takmičenjima u Moldaviji i Grčkoj. Mnogo mi  je značila i praksa u Velikoj Britaniji. U Londonu sam boravio po tri mjeseca i 2022. i 2023. godine, a radio sam softversko-inžinjerske prakse, između ostalih, u kompanijama Meta, tadašnji Fejsbuk, i najvećoj svjetskoj banci „JPMorgan“. Ono što sam tamo naučio je neprocjenjivo - ističe mladić. 


Nikola živi u Loparama sa roditeljima i bakom, a uzor mu je starija sestra Jelena.

- Završila je kineski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo. U Kinu je na godinu dana sa porodicom otišla 2021., a u januaru ove godine su se preselili i žive u gradu Ganzhou u privinciji Jiangxi. Ona i suprug predaju u jednoj školi i veoma su zadovoljni - kaže Nikola. 


Na Nikolino znanje i predanost ponosni su i u Srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj je i otkrio ljubav prema informatici i računarstvu. Profesor elektrotehničke grupe predmeta Dejan Zeković kaže da sve više mladih pokazuje zanimanje za ovu profesiju jer je vrlo perspektivna.

- Nikola će biti dobrodošao gdje god da ode. Stalno radi na sebi i svoje znanje nadograđuje, što je zaista za pohvalu - ističe profesor. 


I direktor JU SŠC "Vuk Karadžić" Boro Stanić kaže da ova obrazovna ustanova nastoji da učenicima pruži što bolje uslove.

- Mi smo škola koja je iznjedrila mnoge talente i stručnjake, Nikola je primjer koliko je važno steći znaje tokom cijelog svog školovanja - kaže direktor za InfoBijeljinu.  


Nikolini uspjesi raduju njegove sugrađane, ali i nadležne. Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da ova lokalna zajednica podržava uspješne, mlade ljude koji na najbolji način promovišu svoj zavičaj i Republiku Srpsku.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )