FOTO: null

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom pada helikoptera Vojske Srbije 13. marta 2015. godine kod Surčina, kada je poginulo sedmoro ljudi.

U Tužilaštvu navode da nije utvrđeno da su lica, koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, sa umišljajem ili iz nehata preduzela radnje koje bi predstavljale elemente bilo kog krivičnog djela. 

Odluka Tužilaštva zasnovana je i potkrijepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka kada je i utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično-pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja. 

U saopštenju se naglašava i da je tužilac imao u vidu činjenicu da je pokrenut disciplinski postupak protiv brigadnog generala Predraga Bandića i general-majora Ranka Živaka i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude donesena drugačija odluka. 

Tužilaštvo podsjeća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmotrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svjedoka, obavljena kompleksna vještačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja. 

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je poginulo svih sedam putnika - četiri pripadnika Vojske Srbije, dva ljekara i beba koju su pokušali spasiti.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )