FOTO: null

Apelacioni sud u Beogradu donio je u petak pravosnažnu presudu kojom je visoki funkcioner MUP-a RBiH Ilija Jurišić oslobođen optužbi za ratni zločin nad kolonom vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, jer nije bilo dokaza da je naredio napad.

Time je preinačena prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

- Prvostepeni sud presudu je donio na temelju pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja zbog čega bi ova presuda morala biti ukinuta, ali kako je u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud je bio u obvezi da sam presudi - navedeno je u odluci Apelacionog suda.

U odluci, koja se nalazi na internet stranici Apelacionog suda u Beogradu, navodi se da je nakon ocjene i analize izvedenih dokaza zaključeno da nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje je optužen, a da se takav zaključak kao jedini mogući ne može izvesti ni posredno, iz činjenice koje su nesporno utvrđene tokom postupka. Apelacioni sud napominje da su dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine Srbije ostali na nivou sumnje i da je iz tog razloga sud donio oslobađajuću presudu.

Jurišić je prema optužnici, kao dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz kasarne Husinska buna. Naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića, koji je bio ratni načelnik Službe unutrašnjih poslova Tuzla. U optužnici se navodi da su muslimansko-hrvatske jedinice Teritorijalne odbrane, uz pripadnike paravojne jedinice "Zelene beretke", pucale najprije na vozače, pa na vojnike koji nisu bili spremni za borbu i nisu imali oružje uz sebe da bi mogli da se odbrane. U napadu je ubijen najmanje 51 vojnik, oko 50 ih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila. Da je napad bio organizovan svjedoči i činjenica da je prenošen direktno na lokalnoj televiziji.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kazao je da je odluka suda neshvatljiva i nevjerovatna.

- Potpuno je jasno da je nad vojnicima u Tuzlanskoj koloni počinjen zločin. Nevjerovatno je da je sud donio ovakvu odluku pogotovo kada se uzme u obzir da je prvostepenom presudom Jurišić osuđen na visoku kaznu od 12 godina zatvora. Prvo je uzeto u obzir to da ima dokaza, a sada je oslobođen, jer ih nema i to je neshvatljivo. Dobro je poznato da postoji dosta materijalnih dokaza koji ukazuju šta se sve desilo u Tuzlanskoj koloni. Sada je ispalo da za zločin u Tuzlanskoj koloni niko nije kriv - kazao je Kojić.

Bivši rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen obustavio je u decembru 2009. godine istragu u slučaju "Tuzlanska kolona" u kojem je bio osumnjičen tadašnji paravojno-policijski i politički vrh u Tuzli. Zanimljivo je da je Švendimen tu odluku donio posljednjeg radnog dana koji je proveo u Tužilaštvu BiH. MUP RS je, nezadovoljan tom odlukom, odmah uložio prigovor tvrdeći da su dostavljeni obimni i jaki dokazi u vezi sa počinjenim ratnim zločinima u tom slučaju. Tužilaštvo je, međutim, godinama ostalo nijemo na prigovor.


Jurišić

Ilija Jurišić je ranije negirao krivicu ističući da mu je savjest mirna i obraz čist. U petak je kazao da nije gubio nadu da će biti oslobođen i da će razmisliti o nadoknadi štete nakon što je tri i po godine proveo u zatvoru u Beogradu.

  • 14. maj 2007. godine - Jurišić uhapšen na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla"
  • 28. septembar 2009. godine - Jurišić osuđen na 12 godina zatvora
  • 11. oktobar 2010. godine - Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet na ponovni postupak, nakon čega je Jurišić pušten na slobodu
  • 2. decembar 2013. godine - Jurišić ponovo osuđen na 12 godine zatvora
  • 6. maj 2015. godine - Alelacioni sud nakon žalbe Jurišića odlučio da ponovo otvori raspravu u ovom predmetu

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )