FOTO: null

Koliko se para troši na obezbjeđenje bh. političara niko ne zna. Ono što se ipak zna, da policijsku zaštitu 24 časa dnevno ima 27 osoba iz vlasti na nivou BiH. Direkcija za koordinaciju polcijskih tijela zadužena je za bezbjednost domaćih političara, ali

Da li je neophodno napraviti rezove i smanjiti broj štićenih ličnosti, a samim tim i broj radnika obezbjeđenja za koje se izdvajaju velike svote novca zapitao se SNSD-ov Sredoje Nović. Poziva Savjet ministara da preispita svoju odluku iz 2005. godine i napravi analizu neophodnog obezbjeđivanja ličnosti.

“Svi koji danas imaju obezbjeđenje treba vidjeti da li su zaista ugroženi, da i ako imaju bezbjednosnih potreba da to podrazumijeva ili da se eventualno smanji broj”, rekao je Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Prioriteti zaštite podijeljene su po funkcijama i to u tri ketegorije. U prvu kategoriju štićenih ličnosti spadaju članovi Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara, kao i strani zvaničnici koji dolaze u posjetu BiH.

Svaki član Predsjedništva ima pravo na tri osobe u pratnji. Upravo o tome pisali su i austrijski mediji tokom odmora predsedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u Beču. Naveli su da se u njegovoj pratnji nalaze tri osobe, sedam tjelohranitelja i četiri državna vozila, što je kasnije demantovano iz njegovog kabineta. Ipak, i Izetbegovićeve stranačke kolege su za preispitivanje potrebe za zaštitom pojedinih ličnosti.

“Mislim da je u ovom trenutku, to i obični građani vide, u dosta slučajeva prenaglašeno obezbjeđenje”, ocijenio je Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Savjet ministara u narednom periodu trebalo bi da sve dobro analizira, a tek onda da donese odluku o eventualnim rezovima. Ako bude rezova, sigurno će se smanjiti i broj policijskih službenika koji su zaduženi za zaštitu diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )