FOTO: null

Niko ne preti Republici Srpskoj niti joj može pretiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt, kaže Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH.

On je naveo da si znaju sadržaj Dejtonskog sporazuma potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine.

"Ustav BiH je sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da se on, kao i drugi demokratski ustavi, može promeniti amandmanima uz pregovore i puno političke volje. Još 2006. godine bio je pokušaj da se promeni Ustav, da se umesto tročlanog predsedništva bira jedan predsednik, ali je nažalost ta inicijativa propala. Ustav garantuje Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt kao stalne kategorije u BiH. Niko ne preti Republici Srpskoj niti joj može pretiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naravno, na putu ka EU Ustav će se menjati. Primera radi, Bugarska je, kažu, na svom putu pridruživanja EU, menjala svoj ustav više od 80 puta", rekao je Mur za Danas.

On je rekao i da podržava stav stav visokog predstavnika Valentina Inckoa o najavljenoim referendumu u RS.

"Entiteti ne mogu održavati referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice. Postoji način za razgovore o pravosuđu, a to nije referendum, nego strukturalni dijalog koji traje već neko vreme i koji je jedini način da se razgovara o svim pitanjima vezanim za pravosuđe. Ne želim da spekulišem hoće li referendum biti održan, ali on ne može proizvesti nikakve ozbiljne posledice."

Mur je predsedavanje Srbije OEBS-u ocenio kao izuzetno dobro i uspešno.

"Srbija kao susedna zemlja savršeno dobro razume situaciju u Bosni i Hercegovini. Ona je i garant Dejtonskog sporazuma, što znači i stabilnosti, suvereniteta i podrške za čitavu BiH. Ministar Ivica Dačić je krajem aprila u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a bio u Sarajevu, Drvaru i Banjaluci. Premijer Aleksandar Vučić je tri puta ove godine posetio BiH", ističe Mur, šef Misije OEBS-a u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )